15 °C Budapest

Újabb klaszterek szállnak ringbe 15 milliárd forintért

Pénzcentrum
2008. október 31. 08:49

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Pólus Programja keretében szeptember elején akkreditált kilenc klaszter után újabb öt vállalati csoportosulás nyerheti el az Akkreditált Innovációs Klaszter címet. A titulus megszerzése lehetőséget teremt arra, hogy az azt birtokló klaszterek közel 15 milliárd forintért pályázzanak olyan Európai Uniós forrásokra, amelyek más, nem akkreditált klaszterek számára nem elérhetőek. Az új jelentkezők akkreditációjáról szóló döntés várhatóan november végén születik meg.

A Pólus Program keretében olyan alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok részesülhetnek támogatásban, amelyek együttműködésük során kiaknázzák a tudásuk egyesítéséből fakadó előnyöket.

Az akkreditáció célja elismerni azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím odaítéléséről Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter felkérésére a hét tagú Pólus Akkreditációs Testület dönt.

Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. Az akkreditált klaszter, illetve annak tagjai pályázhatnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a klaszterek, illetve klasztertagok részére kiírt pályázatokon való kizárólagos részvételre, továbbá jogosultak egyes, nem kizárólag az akkreditált klaszterek által elnyerhető támogatások esetében az értékelés során többlet pontok megszerzésére.

Az első ilyen pályázati lehetőséget a GOP-2008-1.2.1. konstrukció jelenti, amely a kutatási eredmények üzleti eredménnyé alakításához szükséges - az innovációs lánc végéhez tartozó - fejlesztéseket hivatott támogatni. A pályázat előkészítése jelenleg folyamatban van, a társadalmi vitában beérkezett véleményeket tekintik át a szakértők. A beérkezett vélemények figyelembevételével módosított/kiegészített/pontosított pályázat várhatóan novemberben megjelenhet.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM