27 °C Budapest

Újabb klaszterek szállnak ringbe 15 milliárd forintért

Pénzcentrum
2008. október 31. 08:49

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Pólus Programja keretében szeptember elején akkreditált kilenc klaszter után újabb öt vállalati csoportosulás nyerheti el az Akkreditált Innovációs Klaszter címet. A titulus megszerzése lehetőséget teremt arra, hogy az azt birtokló klaszterek közel 15 milliárd forintért pályázzanak olyan Európai Uniós forrásokra, amelyek más, nem akkreditált klaszterek számára nem elérhetőek. Az új jelentkezők akkreditációjáról szóló döntés várhatóan november végén születik meg.

A Pólus Program keretében olyan alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok részesülhetnek támogatásban, amelyek együttműködésük során kiaknázzák a tudásuk egyesítéséből fakadó előnyöket.

Az akkreditáció célja elismerni azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím odaítéléséről Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter felkérésére a hét tagú Pólus Akkreditációs Testület dönt.

Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. Az akkreditált klaszter, illetve annak tagjai pályázhatnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a klaszterek, illetve klasztertagok részére kiírt pályázatokon való kizárólagos részvételre, továbbá jogosultak egyes, nem kizárólag az akkreditált klaszterek által elnyerhető támogatások esetében az értékelés során többlet pontok megszerzésére.

Az első ilyen pályázati lehetőséget a GOP-2008-1.2.1. konstrukció jelenti, amely a kutatási eredmények üzleti eredménnyé alakításához szükséges - az innovációs lánc végéhez tartozó - fejlesztéseket hivatott támogatni. A pályázat előkészítése jelenleg folyamatban van, a társadalmi vitában beérkezett véleményeket tekintik át a szakértők. A beérkezett vélemények figyelembevételével módosított/kiegészített/pontosított pályázat várhatóan novemberben megjelenhet.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?