14 °C Budapest

Újabb magyar márkának van vége

Pénzcentrum
2008. október 22. 08:30

Több mint fél évszázados működést követően a felszámolás sorsára jutott a nagykanizsai székhelyű Kanizsa Ruhaipari Szövetkezet - értesült a Napi Gazdaság.

A nyugat-európai piacokon a saját márkákról is ismert szövetkezeteknél nemrégiben a finanszírozási problémák miatt már a termelést is kénytelenek voltak leállítani. A cég, amely egykor több száz dolgozót foglalkoztatott, három kisipari szövetkezet egyesülésével jött létre, s még a hetvenes évek közepén specializálódott női felsőkonfekció gyártására, majd a nyolcvanas évek végén az elsők között kezdtek kisszériás, illetve egyedi ruhák gyártásába.

Mindeközben jelentős összegeket áldoztak a műszaki fejlesztésre is. Az ágazat válságát sokáig sikerrel vészelték át, a megrendelők között olyan cégek voltak, mint a Magda Rose, a Gerald Darel vagy a Zapa. Néhány évvel ezelőtt még saját márkával is piacra léptek, ez az Anissa volt.

A cég azonban nem tudott lépést tartani a folyamatosan növekvő termelési költségekkel. Az egyre növekvő tartozások miatt az év elején már csökkentették a dolgozói juttatásokat, így a legjobb szakemberek közül sokan odébbálltak. A bíróság szeptember végén az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt.-t bízta meg a felszámolási eljárással. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a szövetkezetnek pontosan mekkora az adóssága, azonban az már szinte biztos, hogy a termelést nem lehet újraindítani.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem