Mit nyer a Google a válságon?

Pénzcentrum
2008. október 22. 16:00

A tavalyi év nagy kérdése az volt, hogy vajon a Google képes-e kívül maradni a recesszión. Az év eleje óta a Google részvényeinek ára közel felére esett vissza, a befektetők mind attól tartottak, hogy a recesszió miatt az online hirdetésekre fordított kiadások olvadásnak indulnak.

Ami jó hír a Google számára, annak ellenére, hogy ők is szenvednek, úgy tűnik a versenytársaknak jobban "fáj" a visszaesés. A Forbes szerint egyre inkább valószínű, hogy a keresési piac visszaesése csak segített az óriásnak abban, hogy megerősíthesse domináns pozícióját.

A Yahoo! például szomorú eredmény-adatot volt kénytelen közzétenni, miközben a múlt héten ezzel ellentétes hangulatú eredményről számolt be a Google. Mindezt pedig várhatóan egy mögöttes trendnek köszönheti. Az online hirdetési piac úgy tűnik, gyengélkedik. Az Internet Advertising Bureau legutóbbi adatai szerint 2003 óta most először fordult elő, hogy két egymást követő negyedévben is csökkent az erre fordított kiadás.

A keresőmarketing ezzel szemben igencsak virul, a PPC reklámok 44 százalékát tették ki az idei év első félévének kiadásoknak, amely az előző év azonos időszakához képest 3 százalékos emelkedést jelent, míg a banner hirdetések nem mozdultak a 21 százalékos arányról.

Piaci elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy a költségvetés megszorítására kényszerülő cégek valami olyan hirdetési formát igyekeznek keresni, amelynek hatását jóval könnyebben képesek mérni. A banner-hirdetéseknél általában a hirdetési időszakért kell fizetni, addig a PPC hirdetéseknél minden egyes kattintásért kérnek pénzt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem