15 °C Budapest

Nem vesznek semmit: túlságosan félnek a válságtól

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 16:00

Nem elég, hogy a pénzügyi válság, a gazdasági recesszió réme fenyegeti egyik oldalról a brit kiskereskedelmet, most még az is kiderül, hogy már a vevők is egyre kevesebben vannak, igaz ez a két oldal szoros összefüggésben van.

A CBI friss adatai szerint a kiskereskedelmi értékesítés szeptemberben tovább esett, folytatva a fél éve elkezdődött tendenciát. Az adat pedig azt követően látott napvilágot, hogy az eurózóna három legnagyobb gazdaságában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is komoly mélypontra süllyedt az üzleti bizalom.

A CBI adatai szerint az idei év kilencedik havában a kiskereskedők 21 százalékánál növekedett a vásárlás, azonban 48 százalék regisztrált csökkenést. A statisztika 25 éves történetében ez a -27 százalékos különbség a harmadik legnagyobb, de kétségtelenül magasabb, mint a rekord-alacsony -46 százalék augusztusban.

Az emberek visszafogják a vásárlási kiadásaikat, mivel félnek attól, hogy elveszítik az állásukat, lakásuk értéke csökken, ráadásul egyre nagyobb rezsit kell fizetniük. Ezt támasztja alá a szektorelemzés is, ugyanis a legrosszabbul az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatásokat űzők jártak, miközben az élelmiszerinflációt meglovagló szupermarketek csak nyertek.

A CBI vezetője szerint a helyzeten az sem javít, hogy sajnos idén elmaradt az indián nyár, így a vásárlási kedv sem újulhatott meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai kiskereskedelemben egyelőre még nem jelent meg mindennek a hatása, legalábbis júniushoz képest az ilyenkor megszokott mintának megfelelően emelkedett a forgalom. Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest a tevékenységcsoportokat vizsgálva a legnagyobb javulás a ruha- és cipővel foglalkozó vállalkozások esetében következett be, melyet várhatóan az iskolakezdés számlájára írhatunk.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04