9 °C Budapest

Mentőöv a Starbucks-nak: mitől remélik a talpra állást?

Pénzcentrum
2008. július 4. 16:00

Éppen ezen a héten röppent fel a hír (melyet mi is megírtunk), hogy a híres Starbucks több száz tengeren túli üzletet kénytelen bezárni nyereségességi gondok miatt. Mentőövet a láncnak azonban az amerikán kívüli üzletek jelenthetnek, legalábbis a BusinessWeek elemzése ezt gondolja.

A Starbucks reményei szerint a gőzerővel történő külföldi terjeszkedés képes lesz fenntartani a hálózat megfelelő teljesítményét. A seattle-i székhelyű vállalkozás tervei szerint idén közel 1000 új egységet nyitnak Párizstól kezdve Pekingen át egész Mexikóvárosig.

A Starbucks várakozásai szerint 3 éven belül franchise-egységeik több mint 40 százaléka az Egyesült Államokon kívül üzemel majd, miközben ez az arány ma még csupán 29 százalék. 2009 és 2011 között 3500 külföldi egységet terveznek megnyitni. Múlt hónapban jelentették be együttműködésüket az SSP-vel, amely egy brit élelmiszer-kiszolgáló hálózat, ennek értelmében 150 új franchise-egységet nyitnak majd meg vasútállomásokon és repülőtereken Európa-szerte.

A Starbucks szóvivője is egyértelművé tette, hogy a növekedés motorja a hálózat számára a nemzetközi színtéren való terjeszkedés. Hogy nyereség szempontjából megéri-e a nemzetközi terjeszkedés, az már kérdéses. Tavaly a külföldi boltok üzemi árrése (üzemi eredmény/értékesítés nettó árbevétele) átlagosan 8,1 százalékos volt, miközben 14,6 százalék az Egyesült Államokban. Az április végén záródó negyedév során a külföldi üzletekben ez 3,6 százalékosra mérséklődött.

A kávézó-lánc szerint a visszaesés a magasabb működési költségek számlájára írható, hiszen több helyen is nagymértékben megemelkedtek a bérleti költségek. Azonban, ha jobban megnézzük, tényleg érdemes a nemzetközi piacon gondolkodni, ugyanis az Egyesült Államokban például az üzletek kétharmadának a cég a tulajdonosa és üzemeltetője, s csupán a többi egység működik franchise átvevőként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Egyesült Államokon kívül azonban már más a helyzet, ott ugyanis pont fordított az arány, itt partnerként az üzletek kétharmada üzemel, a Starbucks tulajdonosi aránya ezekben 18-50 százalékos. A működési költségeket ebben az esetben viszont a partnereknek és a franchise átvevőknek kell állniuk, így ezek fenntartása a Starbucks számára jóval kisebb kockázatot jelent, hiszen a franchise-átvevői díjat ettől függetlenül is be kell fizetni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm