27 °C Budapest

Mentőöv a Starbucks-nak: mitől remélik a talpra állást?

Pénzcentrum
2008. július 4. 16:00

Éppen ezen a héten röppent fel a hír (melyet mi is megírtunk), hogy a híres Starbucks több száz tengeren túli üzletet kénytelen bezárni nyereségességi gondok miatt. Mentőövet a láncnak azonban az amerikán kívüli üzletek jelenthetnek, legalábbis a BusinessWeek elemzése ezt gondolja.

A Starbucks reményei szerint a gőzerővel történő külföldi terjeszkedés képes lesz fenntartani a hálózat megfelelő teljesítményét. A seattle-i székhelyű vállalkozás tervei szerint idén közel 1000 új egységet nyitnak Párizstól kezdve Pekingen át egész Mexikóvárosig.

A Starbucks várakozásai szerint 3 éven belül franchise-egységeik több mint 40 százaléka az Egyesült Államokon kívül üzemel majd, miközben ez az arány ma még csupán 29 százalék. 2009 és 2011 között 3500 külföldi egységet terveznek megnyitni. Múlt hónapban jelentették be együttműködésüket az SSP-vel, amely egy brit élelmiszer-kiszolgáló hálózat, ennek értelmében 150 új franchise-egységet nyitnak majd meg vasútállomásokon és repülőtereken Európa-szerte.

A Starbucks szóvivője is egyértelművé tette, hogy a növekedés motorja a hálózat számára a nemzetközi színtéren való terjeszkedés. Hogy nyereség szempontjából megéri-e a nemzetközi terjeszkedés, az már kérdéses. Tavaly a külföldi boltok üzemi árrése (üzemi eredmény/értékesítés nettó árbevétele) átlagosan 8,1 százalékos volt, miközben 14,6 százalék az Egyesült Államokban. Az április végén záródó negyedév során a külföldi üzletekben ez 3,6 százalékosra mérséklődött.

A kávézó-lánc szerint a visszaesés a magasabb működési költségek számlájára írható, hiszen több helyen is nagymértékben megemelkedtek a bérleti költségek. Azonban, ha jobban megnézzük, tényleg érdemes a nemzetközi piacon gondolkodni, ugyanis az Egyesült Államokban például az üzletek kétharmadának a cég a tulajdonosa és üzemeltetője, s csupán a többi egység működik franchise átvevőként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Egyesült Államokon kívül azonban már más a helyzet, ott ugyanis pont fordított az arány, itt partnerként az üzletek kétharmada üzemel, a Starbucks tulajdonosi aránya ezekben 18-50 százalékos. A működési költségeket ebben az esetben viszont a partnereknek és a franchise átvevőknek kell állniuk, így ezek fenntartása a Starbucks számára jóval kisebb kockázatot jelent, hiszen a franchise-átvevői díjat ettől függetlenül is be kell fizetni.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?