10 °C Budapest

Tisztuló magyar cégvilág

Pénzcentrum
2008. július 1. 08:42

Mintegy 16 százalékkal emelkedett a végelszámolások száma Magyarországon a tavalyi év első félévéhez képest, de a felszámolási eljárások száma is tovább nőtt - mutat rá az Opten Informatikai Kft. első féléves jelentése.

A tavaly szeptember elejétől bevezetett cégbejegyzési könnyítések hatása - a Kft-k alapításához elegendő 500 ezer forintos alaptőke, rövidebb adminisztrációs átfutási idő, stb. - az idei év első felében tovább nőtt az új cégek alapítása iránti kedv. A tavalyi év azonos időszakában 17.128 új társas vállalkozás - jellemzően kft-k - bejegyzését tették közzé, idén ez a szám 25.182-re emelkedett, ami 47 százalékos növekedést jelent.

Fontos azonban kiemelni, hogy a Magyarországon jelenleg működő 540 ezernél is több társas vállalkozás jóval több annál, mint amennyi hazánkban képes lenne érdemben működni. Ennek ellenére a cégek száma várhatóan a közeli jövőben is emelkedő tendenciát mutat majd.

A tendencia várt erősödésének oka, hogy idén július 1-től kötelező az elektronikus cégeljárás, melyhez az ügyvédeknek elektronikus aláírással kell rendelkezniük. Remek lehetőség ez az ügyvédek számára, hogy az online cég- és jogi információs rendszereket összekössék az új számítógépes folyamattal - hívta fel a figyelmet Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója.

Bizonyára az év elején bevezetett 2008-as tevékenységi kör kódrendszerének változása miatt növekedett jelentősen a működő cégek cégadat-változásbejegyzéseinek száma. A 2007-es első félévhez képest 42 százalékos növekedést regisztráltunk e területen - tette hozzá az igazgató.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2007 végén jelentős növekedésnek indult a végelszámolás indulások száma, mely tendencia 2008-ban is tovább folytatódott, így a tavalyi év azonos időszakához képest számuk 16 százalékos növekedéssel meghaladta az 5000-et. A felszámolási eljárások száma csak 11 százalékkal nőtt, de a hivatalból, vagy jogutóddal törölt vállalkozások száma sem változott jelentősen. Összességében tehát a 2008-as év első félévében 11.181 céget töröltek. E vállalkozások megszűnése annak a folyamatnak része, mely hosszabb távon a gazdaságosan, tisztán és racionálisan működő cégvilág irányába hat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?