Megérkezett Brüsszelbe az első magyar nagyprojekt

Pénzcentrum
2008. június 30. 11:03

Ma délelőtt megérkezett Brüsszelbe az Új Magyarország Fejlesztési Terv első nagyprojektje: a debreceni 2. villamosvonal kiépítésének támogatásáról két héttel ezelőtt dön¬tött a kormány. Büszkén mondhatjuk: a beruházás dokumentációjának kiküldé¬sével egyike vagyunk annak a tíz uniós tagországnak, amelyik már tudott nagy¬projektet benyújtani az Európai Bizottságnak, brüsszeli jóváhagyást kérve egy-egy konkrét fejlesztési terv megvalósításához.

A mostani hír túlmutat önmagán: ezzel a lépéssel megkezdődött a magyar nagyprojektek Brüsszelbe küldése, az első nagyprojektünket ugyanis még az idén követheti a többi, már pozitív kormánydöntésen túljutott magyar fejlesztési elképzelés.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nem csak néhány tíz-, esetleg százmilliós beruházások valósulhatnak meg uniós forrással: az Európai Unió segítségével 2007 és 2013 között lehetőséget kapunk fontos, többmilliárdos programok megvalósí¬tására is. Ezek közül a legnagyobbakhoz - az európai uniós szabályozás szerint a 13 milliárd (környezetvédelmi beruházásoknál pedig a 6,5 milliárd) forintot meghaladó ún. nagyprojektekhez - a kormány támogató döntésén túl európai uniós jóváhagyás is szükséges.

A tapasztalatok szerint ezeknek a nagyprojekteknek az előkészítése, terve¬zése, engedélyeztetése - többmilliárdos beruházásokról lévén szó - általában kétszer olyan hosszú ideig tart, mint a kivitelezés maga. Annak érdekében, hogy e beruházások minél gyorsabban és zökkenőmentesebben valósulhassanak meg, a projektgazdák már az előkészítéshez is európai uniós támogatást kapnak. E nemzetgazdaságilag is fontos beru¬házások gyorsabb megvalósítását segíti az a törvénymódosítási csomag - az ún. gyorsító csomag - is, amelyet a közelmúltban fogadott el a Parlament, és ami több mint 30 jogszabály módosításával tette lényegesen egyszerűbbé e nagyberuházások előkészítéséhez kapcsolódó admi¬nisztrációt.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tervei szerint ebben az évben tíznél is több gondosan előkészített nagyprojektet küldhetünk Brüsszelbe kormányzati jóváhagyással. Ebből az első már az Európai Bizottság támogató döntésére vár. Ha a debreceni 2. villamosvonal kiépítésére Brüsszel is rábólint, úgy európai uniós támogatással belátható időn belül lényegesen javulhat a cívis város tömegközlekedése, és számottevően csökkenhet a környezetterhelés az ország második legnagyobb városának legforgalmasabb közlekedési útvonalán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint emlékezetes a kormány már a közép-duna-vidéki rekultiváció nagyprojektjével kapcsolatban is támogató döntést hozott, és várhatóan a közeljövőben újabb nagyprojektekről dönt, így a mostani "brüsszeli hír" túlmutat önmagán: csupán egy sorozat első lépése volt, hiszen ezzel kezdetét vette a magyar nagyprojektek folyamatos benyújtása az Európai Bizottsághoz.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?