19 °C Budapest

Végre újra talpra álltunk

Pénzcentrum
2008. június 25. 10:34

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 áprilisában 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene azonban az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal emelkedett - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


2008 áprilisában összesen 508 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az idei év első négy hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 1,8 százalékkal, áprilisban pedig csupán kis mértékben 0,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az értékesítések jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma, valamint az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,1 %-kal estek vissza. Áprilisban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,8%-kal nőtt a márciusi szinthez képest.


Az első négy hónap során a nem-élelmiszer kiskereskedelem változatlan áras forgalma 3,3 százalékkal, áprilisban 2,6 százalékkal mérséklődött 2007 azonos időszakához képest. Áprilisban a vegyes-, és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek értékesítésének volumene meghaladta az előző év azonos hónapjának szintjét, míg a többi tevékenységcsoport forgalma csökkent. A legnagyobb mértékben a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek eladásai estek vissza. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma áprilisban 0,1%-kal mérséklődött a februárihoz képest, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.


Az Eurostat gyorsbecslése szerint áprilisban a kiskereskedelmi forgalom a 27 tagállamban 0,8 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Romániában és Szlovákiában, a legnagyobb mértékű visszaesést Németországban és Spanyolországban mérték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?