11 °C Budapest

Továbbra is befektet Magyarországon a TNT

Pénzcentrum
2008. május 22. 14:07

A TNT továbbra is befektet a magyar piacon, beruházásainak nagyságrendje 2008-ban 310 millió forintot tesz ki. A nehéz piaci körülmények ellenére a TNT Express Worldwide Hungary Kft. meg tudta tartani piacvezető pozícióját az időérzékeny szállítási szegmensben. 2007-ben a magyarországi TNT-leányvállalat nettó árbevétele - egy 2006-os egyszeri, határozott idejű, kiugró értékű projekt forgalomnövelő hatása miatt - a bázisévhez képest 26 százalékkal csökkent.

Az amszterdami tőzsdén jegyzett TNT vállalatcsoport 2007. évi forgalma 9,5 száza-lékkal 11 milliárd euróra emelkedett, ezen belül az expressz üzletág bevételei 6,5 milliárd eurót tettek ki, 13,8 százalékkal többet az előző évinél. A teljes - postai és expressz szállítási szolgáltatásokat nyújtó - konszern nyeresége 671 millió euróról 989 millió euróra javult.

"A nehezedő piaci feltételek ellenére meg tudtuk őrizni vezető helyünket a szolgálta-tások minőségének javítása, a kis- és középvállalati ügyfélkör felé történő nyitás és a folyamatos infrastruktúra-beruházások révén" - mondta ifj. Járosi Márton, a TNT Express Worldwide Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a cég csütörtöki sajtóbeszél-getésén.

A legnagyobb magyarországi expressz szállító vállalat tavalyi évének legfontosabb intézkedése a szombathelyi logisztikai központ üzembe állítása volt. Ezzel a cég az Ecseri úti (Budapest, IX. kerület) és a ferihegyi repülőtéri bázissal együtt három lo-gisztikai központtal rendelkezik az országban.

A szombathelyi beruházásra mintegy 120 millió forintot fordítottak. Az új központ ré-vén pontosan azokban a nyugat-magyarországi megyékben sikerült - egyes körze-tekben akár hat és fél órával is - megnyújtani a küldemények felvételi illetve leadási határidejét, ahol országos viszonylatban az átlagot jóval felülmúló növekedést re-gisztráltak. Az új elosztóbázis alapterülete 1.200 négyzetméter.

Ami a szállítási módokat illeti, a légi és a közúti expressz szállítás iránti igény aránya 2007-ben nem változott.

2007-ben több mint 300 millió forint beruházásokra

A szolgáltatási minőség állandó ellenőrzése és fejlesztése mellett a TNT folyamatos beruházásokkal teszi lehetővé a bővülő ügyfélkör kiszolgálását. 2007-ben 303 millió forintot fordítottak erre a célra. A legnagyobb tételt a már említett szombathelyi in-vesztíció jelentette, s további jelentős összegeket költöttek az informatikai rendszer és a járműpark fejlesztésére is.

A cég tavaly ősszel átalakította szolgáltatási rendszerét, amivel a reggeli kiszállítások területén megerősítette globális piacvezető szerepét. Mindez az ügyfelek számára az adminisztráció egyszerűsödését, a TNT számára pedig a további növekedés meg-alapozását jelentik. A lényeg, hogy 2007. szeptember 17. óta a TNT az egész vilá-gon egységesen vállalja, hogy nemzetközi és belföldi expressz küldeményeit három meghatározott időpontban - 9.00, 10.00 vagy 12.00 óráig - átadja a címzettnek. Ezen kívül az "Economy Expressz", azaz a nagyobb terjedelmű, nem feltétlenül másnapi kiszállítást igénylő szolgáltatási kategóriában is megrendelhető a 12.00 óra előtti kiszállítás.

Fejlesztések földön-égen

A TNT tavaly is folytatta repülőgép-flottájának modernizációját és bővítését. Ennek keretében 2007-ben saját tulajdonú Boeing 747-400 ER típusú repülőkkel bővítette döntően 737-esekből és 757-esekből álló légiflottáját. Az új 747-esek száz tonnát meghaladó kapacitása lehetővé teszi, hogy a társaság a stratégiailag fontos Európa-Ázsia útvonalon jelentősen emelje a szállítási volumeneket, aminek már középtávon pozitív hatása lehet a magyarországi forgalomra is.

A TNT közúti hálózatában is történtek fejlesztések. Ezek közül Magyarországot leg-nagyobb mértékben az érintette, hogy Ukrajnát bekapcsolták az expressz közúti vér-keringésbe.

Ugyancsak az elmúlt időszak fejleménye, hogy a vállalat 2008 elején - a környezet-védelem szempontjait figyelembe véve - megújította az ügyfelei rendelkezésére álló csomagolóanyagok választékát.

Továbbra is középpontban a minőség

A TNT-nél rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítanak a szolgáltatási minőség töret-len fejlesztésének. Ezért az ISO 9001 minősítés megtartása mellett továbbra is a TQM (Total Quality Management) szabvány elveit alkalmazzák. Hogy ezt milyen si-kerrel teszik, azt bizonyítja, hogy a cégcsoporton belül megrendezett TNT Masters elnevezésű minőségi pályázaton 2007-ben a magyar cég bizonyult az expressz üz-letágon belül tevékenykedő vállalatok között a legjobbnak.

A TNT magyarországi szervezete folyamatosan fenntartja és fejleszti integrált válla-latirányítási rendszerét. Az ehhez kapcsolódó minőségbiztosítási, környezetvédelmi és munkahelyi egészség- és biztonságirányítási szabványoknak megfelelő minősíté-seket 2007-ben már szombathelyi telephelyükre is kiterjesztették.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A TNT különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy dolgozói számára megfelelő válla-lati légkört teremtsen. Az "Investor in People" minősítést elnyert vállalatnál a felméré-sek szerint a dolgozók 96 százaléka elégedett munkaadójával. A magyar TNT-nél a dolgozói létszám jelenleg 459 fő.

2008-ban 310 millió forint értékű beruházásokat terveznek

A cég a 2008-as évben az előző esztendőkhöz hasonló nagyságrendű, mintegy 310 millió forint értékű beruházást tervez. Ezek legnagyobb részét az infrastruktúra to-vábbi bővítésére és informatikai fejlesztésekre szánják. Az IT-beruházások döntő ré-szét egy ügyfélhívásokat rögzítő rendszerre, egy új elektronikus számlázási fejlesz-tésre és a futárok helyszíni adatrögzítő rendszerének modernebb változatára fordít-ják majd.

Az idei tervekben továbbra is megkülönböztetett figyelmet szentelnek a szolgáltatási színvonal emelésének. Nagy hangsúlyt kapnak a "különleges" szolgáltatások is: ezek olyan szállítási-logisztikai megoldások, amelyeket minden esetben az ügyfél speciális igényeihez alakítanak. A tavalyi évben ilyen szolgáltatás volt például két óriáspanda szállítása: őket Kínából juttatták el a madridi állatkertbe.

Társadalmi elkötelezettség: SOS Gyermekfalu és "Sétálj az életért"

A TNT az egész világon nagy hangsúlyt fektet társadalmi elkötelezettségére, a hát-rányos helyzetű csoportok megsegítésére. A magyarországi leányvállalat a kecske-méti SOS Gyermekfaluval épített ki szoros kapcsolatot, ami nemcsak a folyamatos anyagi támogatásban nyilvánul meg, hanem a dolgozók és a közösség közös ren-dezvényein is.

A vállalatcsoport nemzetközi szinten a harmadik világban élő, éhező gyermekeket támogató World Food Program támogatását tűzte zászlajára. Ennek egyik központi rendezvénye a Walk the World, magyarul "Sétálj az életért" elnevezéssel megvalósí-tott jótékonysági akció, amelyen tavaly is százezrek vettek részt az egész világon. Az összegyűjtött jelentős összeggel a harmadik világbeli iskoláskorú gyermekek étkezé-si költségeit fedezik.

A "Sétálj az Életért" akcióra idén június 1-ején kerül sor. A TNT dolgozói, családjuk, barátaik és partnereik valamint az érdeklődők a Normafánál tesznek meg mintegy öt kilométert, hogy a jótékonysági sétából összegyűlt pénzt - amelyet a TNT megdup-láz - felajánlják a nélkülöző gyermekeknek.

A TNT tavaly elindította "Planet me" elnevezésű környezetvédelmi programját. Ennek a célja, hogy világméretekben csökkentse a vállalat által okozott széndioxid-kibocsátást, s ugyanerre felhívja a cég mintegy 162 ezer dolgozójának, családjaiknak és barátaiknak, a cég beszállítóinak valamint partnereinek figyelmét.

Heti 4,4 millió küldeményt kézbesítenek

A TNT Express a világ legnagyobb üzleti, integrált légi és közúti hálózattal is rendel-kező expressz szállítója, 47 repülőből és közel 27 ezer közúti járműből álló flottája hetente mintegy 4,4 millió küldeményt továbbít.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?