21 °C Budapest

Mi történt a boltokkal?

Pénzcentrum
2008. április 23. 11:51

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 februárjában 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődött - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


2008 második havában összesen 417 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az értékesítések jelentős részét (91,4%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma februárban 0,8%-kal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1 %-kal estek vissza. Februárban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,2%-kal meghaladta az előző havi szintet.


Februárban a nem-élelmiszer kiskereskedelem változatlan áras forgalmának visszaesése tovább folytatódott, 4 százalékkal mérséklődött 2007 azonos időszakához képest. Februárban szinte az összes tevékenységcsoport forgalma csökkent a tavaly februári szinthez mérten, a legnagyobb mértékben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek eladásai. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma februárban 0,5%-kal maradt el az előző havi szinttől a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.


Az Eurostat gyorsbecslése szerint januárban a kiskereskedelmi forgalom a 27 tagállamban 4,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Szlovákiában, a hazai kiskereskedelmen kívül csökkenést mértek még Spanyolországban és Németországban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?