Gazdagodj okosan: amit a kezdéshez tudni kell...

Pénzcentrum
2008. március 3. 05:55

Kinek szabad és kinek nem? Ha úgy döntünk, hogy saját vállalkozást szeretnénk, általában a kényszer vagy egy bombasztikus ötlet áll a háttérben. De az alapötlet kigondolása még nem minden, arra is szükség van, hogy kitaláljuk, melyik vállalkozási forma lenne a legmegfelelőbb a tervhez. Egy cég megalapítása már-már néhány óra alatt megvalósítható, viszont mit tegyünk abban az esetben, ha nincs szükségünk egy egész cégre, ha "csak" egyéni vállalkozók szeretnénk lenni?

Egyéni vállalkozó az, aki Magyarországon termelő vagy szolgáltató tevékenységet végez, a saját nevében. Ezzel azt is vállalja, hogy ha bármi probléma akad az üzlettel, azért a teljes vagyonával felel. További feltétele annak, hogy valaki egyéni vállalkozó legyen az, hogy a tevékenységet üzletszerűen és rendszeresen kell folytatni, amihez viszont vállalkozói igazolványra van szükség.

Végezhető tevékenységek

A kigondolt ötlethez szükséges vállalkozói igazolványt elég egyszer kiváltani, még akkor is, ha már körvonalazódik a következő nagy ötlet. Ha már megszereztük az igazolványt, akkor azzal több tevékenységet is végezhetünk, és egyidejűleg több telephelyünk is lehet. Vannak viszont olyan szakterületek, amikhez a vállalkozói igazolványt csak külön törvényben meghatározott módon lehet kaphatni. Ezek a szakmák az ügyvéd, a közjegyző, az állatorvos, vagy a gyógyszerész.

A fentiekkel ellentétben viszont olyan tevékenységet is választhatunk magunknak, amihez nincs szükség az igazolvány megszerzésére, elég egy adószám kérése az illetékes adóhivataltól. Ilyen például a lakás bérbeadás, amit a magánszemélyként önálló tevékenységcímén végezhetünk. Mezőgazdasági termelő tevékenység és az ehhez kötődő szolgáltatások elvégzéséhez sincs szükség az igazolványra, azt anélkül is lehet végezni.

Vannak viszont olyan tevékenységek, mint a taxis is, amikhez nem elég a vállalkozói igazolvány kiváltása, ahhoz, hogy ezt a tevékenységet végezzük mindennapi szinten, hatósági engedély szükséges.

Nem lehet egyéni vállalkozó...

A vállalkozói igazolványt érintően viszont további korlátozások is vannak, amelyeket be kell tartani, illetve ha valakire igazak a törvényben említett kitételek, az nem kaphat ilyen igazolványt. Nem kaphat az, akit már valamilyen gazdasági vagy vagyonellenes bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek, illetve valamilyen szándékos bűncselekmény miatt egy évnél több időt töltött börtönben. Emellett tevékenységre vonatkozó korlátozás is lehet. Ha valakit az adott szakmától ítéletben eltiltottak, vagy jogszabály alapján foglalkoztatási tilalom alá esik, nem is érdemes megpróbálkozni az egyéni vállalkozói igazolvány megszerzésével.

További kikötés, hogy ha az igénylő valamilyen gazdasági társaság felelős tagja, vagy korábban már volt vállalkozói igazolványa, amit köztartozás miatt visszavontak, szintén ne számítson arra, hogy kiállítják számára a tervezett tevékenység folytatásához szükséges igazolványt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen iratok kellenek hozzá...

Az igazolvány kiváltásához különböző igazolások és iratok szükségesek, ami alapján kiadják az igazolványt. Ilyen például az egyéni vállalkozó neve (ha szükséges, akkor a leánykori neve is), a születési hely, és idő, valamint az anyja neve. Ezeket a személyazonosságot igazoló okmány bemutatásával, diák esetén diákigazolvánnyal, és lakcímkártyával is igazolni kell. Ezeken felül szükséges még a nyugdíj összegét igazoló dokumentum, ha valaki nyugdíjasként szeretne egyéni vállalkozó lenni, de főállásban dolgozóként egy munkáltatói igazolást is be kell adni.

A tevékenységgel kapcsolatban meg kell nevezni az egyéni vállalkozás székhelyét, telephelyeit, és a tervezett konkrét tevékenységi köröket, valamint nyilatkozni kell arról is, hogy a kérelmező az adott tevékenységtől nincs eltiltva. Ha hatósági engedélyhez kötődő szakmához szeretnénk igényelni az igazolványt, akkor be kell mutatni a hatósági engedélyt is.

További, minden szakmára és igénylőre egyaránt érvényes követelmény, hogy rendelkezni kell egy 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvánnyal és a jogszabályban előírt képesítést igazoló okirattal is, ami azt bizonyítja, hogy értünk is ahhoz a munkához, amit végezni szeretnénk. Ezek után be kell mutatni az illetékbefizetést igazoló feladóvevényt is.

Az igazolvány nem minden, ami még szükséges lehet...

Kérelem

Az egyéni vállalkozói igazolványra vonatkozó kérelmet az okmányirodákban lehet beszerezni, vagy le lehet tölteni a www.nyilvantarto.hu oldalról. A kérelemben szerepelnie kell a tevékenység szakmakódjának. A kódok jegyzéke a Központi Statisztikai Hivatal honlapján a www.ksh.hu, illetve a www.nyilvantarto.hu oldalon is megtalálható. A kérelemben tetszőleges számú kódot lehet szerepeltetni, vagyis annyi tevékenységet jelölünk meg, amennyit csak szeretnénk, mindössze egy kikötés van, egy főtevékenységnek lennie kell (ez szerepel majd az igazolványban is főtevékenységként).

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm