23 °C Budapest

Bajban van az építőipar? Egyre több a felszámolás, és az APEH is gyakori látogató...

Pénzcentrum
2007. október 19. 10:21

Komoly bajban van a hazai építőipar. Az ágazatban egyre kevesebb új céget alapítanak és egyre többet számolnak fel, vagy szüntetnek meg, az ágazat kibocsátása csökkent, megrendelés állománya zuhan, és az építőipari cégekre rájár az APEH is.

Minden statisztika azt mutatja, hogy nagy bajban van a magyar építőipar. Az Opten Kft. legfrissebb, harmadik negyedéves jelentése szerint idén az első három negyedévben 3505 új cég alakult az ágazatban, ami kevesebb, mint az elmúlt öt évben bármikor. Ezzel párhuzamosan rekordot döntött az ágazatban a felszámolások, a végelszámolások és a nyilvántartásból történő törlések száma is. Idén az első kilenc hónapban 1759 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás, ez csaknem 10 százalékos növekedés az előző év, és 30 százalékos növekedés 2005 azonos időszakához képest.

A korábbi évek első három negyedévére jellemző 2500 körüli megszűnés idén 3500-ra emelkedett, míg a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma a tavalyi 550-ről 830-ra nőtt. A cégadatokat alátámasztja a KSH ma megjelent közleménye is, amely azt mutatja, hogy az ágazat kibocsátása az előző év azonos időszakához képest 2007 január-júliusában 7,3 százalékkal csökkent, míg az ágazat kibocsátása éves szinten 15,3 százalékkal zuhant.

"Az építőipar nincs túl a válságon" - hívta fel a figyelmet Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. ügyvezető igazgató-helyettese. Az igazgató szerint a most elindított felszámolások és végelszámolások hatása csak a következő negyedévekben lesz tetten érhető a megszűnő cégek számának növekedésében. Ez azonban csak az előre kalkulálható hatás, azt nem tudjuk megbecsülni, hogy milyen következményekkel jár az ágazat megrendelés állományának 40 százalékos augusztus végi csökkenése. "A két hatás biztosan felerősíti egymást, ráadásul a télen hagyományosan likviditási problémákkal küszködő ágazat kisebb szereplői, így mind a felszámolások, mind a végelszámolások tekintetében drámai romlás várható" - prognosztizálja Csorbai Hajnalka.

Az igazgató-helyettes szerint a válságjelenségek között fel-felbukkannak a megtisztulás jelei is. A megelőző három évben elképesztő ütemben növekvő végrehajtások száma idén némiképp csökkent, márpedig a fő végrehajtó az APEH, amely a jelek szerint idén roppant erőfeszítései ellenére sem tud olyan sok esetben adóhátralékot megállapítani, mint korábban. Csorbai szerint az új cégalapítások számának visszaesését is hordozhat pozitív üzenetet, hiszen az ágazat korábban arról is elhíresült, hogy a nem fizető, felszámolt cégek tulajdonosai vagy üzlettársai hamarosan új cégek élén jelentek meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?