Hogyan működik a gazdaság? - ezt az adót Veled fizettetik meg!

Pénzcentrum
2007. április 12. 15:00

Bevallás, kedvezmény, határidő, visszatérítés, tartozás. Ezek a kifejezések minden magyar állampolgár számára ismerősnek csengenek, mindegy, hogy munkavállalóként vagy munkaadóként keresi kenyerét. Az adózás, a szinte állandóan változó törvények mindannyiunk számára fejtörést okoznak. Adózásról szóló sorozatunk keretében szeretnénk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésünkre. Az ötödik leckében az általános forgalmi adó kerül nagyító alá. 28. lecke: ÁFA

Még az alapfogalmakról szóló leckében szóltunk arról, hogy az adókat csoportosíthatjuk aszerint, hogy azok közvetlenek vagy közvetettek. Utóbbira a leggyakoribb példa az általános forgalmi adó, amelyet a belföldön lefolytatott teljesített termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás, illetve az Európai Közösségen belüli termékbeszerzés és termékimport után kell megfizetni.

Az adó alanya az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli szervezet, amely saját neve alatt perelhet, saját nevében szerezhet, kötelezettségeket vállalhat, saját nevében gazdasági tevékenységet végez, tekintet nélkül annak céljára és eredményére.

Mitől lesz az áfából közvetett adó?

Az általános forgalmi adóval (áfával) mindannyian találkozunk akár egy buszbérletet, akár egy mozijegyet, akár egy doboz üdítőt vásárolunk a boltban. Az is köztudott, hogy az áfát mi, mint végfelhasználók fizetjük meg.

Az adónem közvetettségét az adja, hogy bár az adót a szolgáltatást nyújtó, illetve a terméket értékesítő szedi be, és ő az adó alanya is, magát az adót, ahogy azt az előbbiekben is említettük, végső soron az értékesítési lánc végén elhelyezkedő vevő fizeti meg.

Fogalmak az áfával kapcsolatban

Az áfa hozzáadott-érték típusú adó (angol neve is ebből következik: value-added tax), amely azt jelenti, hogy a kereskedőnek, az értékesítőnek a hozzáadott érték után, vagyis az értékesítési és a beszerzési ár különbözete után kell befizetnie az adót.

Általános jellegét az adja, hogy szinte minden termék és szolgáltatás után meg kell fizetni, fogalmi jellege pedig abból származik, hogy csak az értékesített termékekre és szolgáltatásokra kell felszámolni.

Mennyi az annyi?

Jelenleg két általános forgalmi adókulcs van érvényben: a legtöbb szolgáltatás és termék után 20 százalékot kell fizetni, míg egyes kiemelt termékek esetében, mint például a humán gyógyszerek, a könyv és a tápszerek, az adó mértéke már csupán 5 százalék.

A korábban érvényben lévő (az alapvető élelmiszerek, a folyóiratok, tűzifa, a kotta, a térkép és az uszodabérlet esetében alkalmazott) 15 százalékos áfa kulcsot 20 százalékra emelték, míg a 0 százalékos kulcsot pedig megszüntették, míg a tárgyi adómentes termékek és szolgáltatások köre bővült.

Mentességek

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az adómentesség jellemzője, hogy az ebben részesülő személy nem köteles az általa értékesített termék, illetve szolgáltatás után az áfát bevallania, és az általa kibocsátott számlán ezt nem számolhatja fel a vevőnek. Természetesen mindebből az is következik, hogy az általa kifizetett költségek után sem igényelheti vissza, vonhatja le az áfát.

Alapvetően kétféle módon élvezhet valaki adómentességet, így beszélhetünk
Tárgyi adómentességről, amely bizonyos társadalmi közös fogyasztásként megvalósuló termékekre és szolgáltatásokra vonatkozik, ezek körét az 1992. évi LXXIV. törvény II. melléklete határozza meg pontosan.
• Ezzel szemben az alanyi adómentesség választható abban az esetben, ha a vállalkozó gazdasági székhelye vagy állandó lakhelye belföldön van, illetve ha a bejelentést megelőző adóévben a értékesített termékek és a nyújtott szolgáltatások összértéke nem haladja meg mezőgazdasági vállalkozók esetén a 6, egyéb esetben pedig a négy millió forintot.

Ez az opció a vállalkozás indításakor is kérhető, ha a becsült forgalom nem haladja meg a törvényben rögzített határértéket, az alanyi adómentesség azonban megszűnik, amint az előbb említett esemény bekövetkezik. Fontos azonban, hogy az áfát visszaigényelni, csak az adómentesség után leírt költségekre lehet.

Az adómentesség igénybevételével a vállalkozó elesik az áfa-visszaigénylés lehetőségétől, az áfa költségként kerül elszámolásra, így bár a vállalkozónak meg kell fizetnie az áfát, annak összege nem kerül még egyszer megadóztatásra.

Fizesd meg, majd igényeld vissza, ha tudod!

Az adóhalmozás elkerülése miatt a vállalkozónak adólevonási jogosultsága van. Ez azt jelenti, hogy az adó-megállapítási időszakban a fizetendő összegéből levonható a jogszabályban megadott, előzetesen felszámított adó összege. Ez a jog az névre szóló áfás számlán megjelölt, teljesítés időpontjában keletkezik arra adóösszegre, amelyet rá áthárítottak.

Az adólevonási jog alól kivételt jelentő termékek és szolgáltatások körét a törvény pontosan részletezi (többek között élelmiszer, üzemanyag, éttermi-cukrászati szolgáltatások, parkolás, stb.)

Az adómegállapítási időszakban keletkezett adófizetési kötelezettség összesített összege a fizetendő adó. Az adóalany a fizetendő adót csökkentheti a levonható előzetesen felszámított adó összesített összegével. Ezek különbözete az elszámolandó adó, ha ez pozitív, akkor az adóalany adófizetésre válik kötelezetté, ha negatív akkor bizonyos esetekben adót igényelhet vissza.

Az adóvisszaigénylés legáltalánosabb esete, ha az adóévben göngyölítetten az adóalany által teljesített termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás összesített adóalapja meghaladja a 4 millió forintot.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?