24 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - ezt az adót Veled fizettetik meg!

Pénzcentrum
2007. április 12. 15:00

Bevallás, kedvezmény, határidő, visszatérítés, tartozás. Ezek a kifejezések minden magyar állampolgár számára ismerősnek csengenek, mindegy, hogy munkavállalóként vagy munkaadóként keresi kenyerét. Az adózás, a szinte állandóan változó törvények mindannyiunk számára fejtörést okoznak. Adózásról szóló sorozatunk keretében szeretnénk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésünkre. Az ötödik leckében az általános forgalmi adó kerül nagyító alá. 28. lecke: ÁFA

Még az alapfogalmakról szóló leckében szóltunk arról, hogy az adókat csoportosíthatjuk aszerint, hogy azok közvetlenek vagy közvetettek. Utóbbira a leggyakoribb példa az általános forgalmi adó, amelyet a belföldön lefolytatott teljesített termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás, illetve az Európai Közösségen belüli termékbeszerzés és termékimport után kell megfizetni.

Az adó alanya az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli szervezet, amely saját neve alatt perelhet, saját nevében szerezhet, kötelezettségeket vállalhat, saját nevében gazdasági tevékenységet végez, tekintet nélkül annak céljára és eredményére.

Mitől lesz az áfából közvetett adó?

Az általános forgalmi adóval (áfával) mindannyian találkozunk akár egy buszbérletet, akár egy mozijegyet, akár egy doboz üdítőt vásárolunk a boltban. Az is köztudott, hogy az áfát mi, mint végfelhasználók fizetjük meg.

Az adónem közvetettségét az adja, hogy bár az adót a szolgáltatást nyújtó, illetve a terméket értékesítő szedi be, és ő az adó alanya is, magát az adót, ahogy azt az előbbiekben is említettük, végső soron az értékesítési lánc végén elhelyezkedő vevő fizeti meg.

Fogalmak az áfával kapcsolatban

Az áfa hozzáadott-érték típusú adó (angol neve is ebből következik: value-added tax), amely azt jelenti, hogy a kereskedőnek, az értékesítőnek a hozzáadott érték után, vagyis az értékesítési és a beszerzési ár különbözete után kell befizetnie az adót.

Általános jellegét az adja, hogy szinte minden termék és szolgáltatás után meg kell fizetni, fogalmi jellege pedig abból származik, hogy csak az értékesített termékekre és szolgáltatásokra kell felszámolni.

Mennyi az annyi?

Jelenleg két általános forgalmi adókulcs van érvényben: a legtöbb szolgáltatás és termék után 20 százalékot kell fizetni, míg egyes kiemelt termékek esetében, mint például a humán gyógyszerek, a könyv és a tápszerek, az adó mértéke már csupán 5 százalék.

A korábban érvényben lévő (az alapvető élelmiszerek, a folyóiratok, tűzifa, a kotta, a térkép és az uszodabérlet esetében alkalmazott) 15 százalékos áfa kulcsot 20 százalékra emelték, míg a 0 százalékos kulcsot pedig megszüntették, míg a tárgyi adómentes termékek és szolgáltatások köre bővült.

Mentességek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adómentesség jellemzője, hogy az ebben részesülő személy nem köteles az általa értékesített termék, illetve szolgáltatás után az áfát bevallania, és az általa kibocsátott számlán ezt nem számolhatja fel a vevőnek. Természetesen mindebből az is következik, hogy az általa kifizetett költségek után sem igényelheti vissza, vonhatja le az áfát.

Alapvetően kétféle módon élvezhet valaki adómentességet, így beszélhetünk
Tárgyi adómentességről, amely bizonyos társadalmi közös fogyasztásként megvalósuló termékekre és szolgáltatásokra vonatkozik, ezek körét az 1992. évi LXXIV. törvény II. melléklete határozza meg pontosan.
• Ezzel szemben az alanyi adómentesség választható abban az esetben, ha a vállalkozó gazdasági székhelye vagy állandó lakhelye belföldön van, illetve ha a bejelentést megelőző adóévben a értékesített termékek és a nyújtott szolgáltatások összértéke nem haladja meg mezőgazdasági vállalkozók esetén a 6, egyéb esetben pedig a négy millió forintot.

Ez az opció a vállalkozás indításakor is kérhető, ha a becsült forgalom nem haladja meg a törvényben rögzített határértéket, az alanyi adómentesség azonban megszűnik, amint az előbb említett esemény bekövetkezik. Fontos azonban, hogy az áfát visszaigényelni, csak az adómentesség után leírt költségekre lehet.

Az adómentesség igénybevételével a vállalkozó elesik az áfa-visszaigénylés lehetőségétől, az áfa költségként kerül elszámolásra, így bár a vállalkozónak meg kell fizetnie az áfát, annak összege nem kerül még egyszer megadóztatásra.

Fizesd meg, majd igényeld vissza, ha tudod!

Az adóhalmozás elkerülése miatt a vállalkozónak adólevonási jogosultsága van. Ez azt jelenti, hogy az adó-megállapítási időszakban a fizetendő összegéből levonható a jogszabályban megadott, előzetesen felszámított adó összege. Ez a jog az névre szóló áfás számlán megjelölt, teljesítés időpontjában keletkezik arra adóösszegre, amelyet rá áthárítottak.

Az adólevonási jog alól kivételt jelentő termékek és szolgáltatások körét a törvény pontosan részletezi (többek között élelmiszer, üzemanyag, éttermi-cukrászati szolgáltatások, parkolás, stb.)

Az adómegállapítási időszakban keletkezett adófizetési kötelezettség összesített összege a fizetendő adó. Az adóalany a fizetendő adót csökkentheti a levonható előzetesen felszámított adó összesített összegével. Ezek különbözete az elszámolandó adó, ha ez pozitív, akkor az adóalany adófizetésre válik kötelezetté, ha negatív akkor bizonyos esetekben adót igényelhet vissza.

Az adóvisszaigénylés legáltalánosabb esete, ha az adóévben göngyölítetten az adóalany által teljesített termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás összesített adóalapja meghaladja a 4 millió forintot.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24