5 °C Budapest

Mentőöv a köztisztviselőknek: sovány vigasz...

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 15:00

Az utóbbi időben a megszorítások keretein belül a köztisztviselők is porondra kerültnek. A kormány célja minden esetben az, hogy a kiadásokat csökkentsék, és a feleslegesnek ítélt munkaerőt leépítsék. De emellett próbálnak olyan lehetőségeket biztosítani az elbocsátottaknak, ami segítségével könnyebben tudnak elhelyezkedni, vagy nyugdíjba menni...

A közigazgatásban tavaly és idén év elején közel 12 ezer dolgozót érintettek a leépítések, a tanárok esetén pedig közel 30 ezren veszítik el a munkahelyüket az elkövetkezendő időszakban. Másik ilyen intézkedés a 2006-ban bevezetett bérstop volt, mely szerint a minisztériumoknak és az országos hatáskörű szerveknek fix összeg áll a rendelkezésére, vagyis ha bért szeretnének emelni, akkor azt csak úgy tehetik meg, ha dolgozókat bocsátanak el.

Az elbocsátott köztisztviselők több lehetőség közül is tudnak választani annak érdekében, hogy ne munkanélküliként tengessék az elkövetkezendő éveket.

Első lehetőségként a prémium évek programot lehet igénybe venni azoknak, akiknek már csak 5 év van hátra a nyugdíjazásig, és 25 évet töltöttek a köztisztviselői szférában. Ennek értelmében a végkielégítés helyett a korábbi fizetés 70 százalékát kapják nyugdíjazásáig, és cserébe heti 12 órában kell csak dolgozniuk. A program viszont eddig nem örvendhetett túl nagy népszerűségnek, 2006 januári bevezetése óta azoknak a száma akik éltek vele, nem éri el a 200-at, de most úgy tűnik egyre többen érdeklődnek.

A különleges foglalkoztatási állomány viszont már indítása óta az érdekődés tárgya. Ezt azok vehetik igénybe, akik legalább 10 éve köztisztviselőként dolgoznak. A programban résztvevők határozatlan idejű munkaszerződését határozottá alakítják át, így az illető egy évet nyer a kényszerű távozásig és megkapja a korábbi fizetése 70 százalékát. Ebben az esetben viszont végkielégítés nem jár a távozónak.

A pályamódosító hitelprogram keretében a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság nyújt refinanszírozott forrásból kedvezményes kamatozású hitelt az állásukat elveszített köztisztviselőknek. A nyújtható kedvezmények hitel összege a meghatározott célra fordítandó összeg, de maximum 3 millió forint lehet. A hitellejárata legfeljebb 10 év, az igénybevehető legtöbb türelmi idő pedig 3 év lehet.

A kedvezményes kamatozású hitelt kizárólag gazdasági társaság alapításához, egyévi vállalkozóként vállalkozás indításához, vagy egy társaságba üzletrész vásárlásával történő bekapcsolódáshoz lehet igényelni, és csak azok tarthatnak rá igényt, akik legalább egy évig, pályakezdőknél legalább hat hónapig dolgoztak közszférában, és egy éven belül veszítették el a munkahelyüket.

Mind a három lehetőség valamilyen szintű mentőövet próbál nyújtani a munkájukat elvesztett közalkalmazottaknak, a kérdés csak az, hogy mekkora sikerrel...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10