3 °C Budapest

Mentőöv a köztisztviselőknek: sovány vigasz...

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 15:00

Az utóbbi időben a megszorítások keretein belül a köztisztviselők is porondra kerültnek. A kormány célja minden esetben az, hogy a kiadásokat csökkentsék, és a feleslegesnek ítélt munkaerőt leépítsék. De emellett próbálnak olyan lehetőségeket biztosítani az elbocsátottaknak, ami segítségével könnyebben tudnak elhelyezkedni, vagy nyugdíjba menni...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közigazgatásban tavaly és idén év elején közel 12 ezer dolgozót érintettek a leépítések, a tanárok esetén pedig közel 30 ezren veszítik el a munkahelyüket az elkövetkezendő időszakban. Másik ilyen intézkedés a 2006-ban bevezetett bérstop volt, mely szerint a minisztériumoknak és az országos hatáskörű szerveknek fix összeg áll a rendelkezésére, vagyis ha bért szeretnének emelni, akkor azt csak úgy tehetik meg, ha dolgozókat bocsátanak el.

Az elbocsátott köztisztviselők több lehetőség közül is tudnak választani annak érdekében, hogy ne munkanélküliként tengessék az elkövetkezendő éveket.

Első lehetőségként a prémium évek programot lehet igénybe venni azoknak, akiknek már csak 5 év van hátra a nyugdíjazásig, és 25 évet töltöttek a köztisztviselői szférában. Ennek értelmében a végkielégítés helyett a korábbi fizetés 70 százalékát kapják nyugdíjazásáig, és cserébe heti 12 órában kell csak dolgozniuk. A program viszont eddig nem örvendhetett túl nagy népszerűségnek, 2006 januári bevezetése óta azoknak a száma akik éltek vele, nem éri el a 200-at, de most úgy tűnik egyre többen érdeklődnek.

A különleges foglalkoztatási állomány viszont már indítása óta az érdekődés tárgya. Ezt azok vehetik igénybe, akik legalább 10 éve köztisztviselőként dolgoznak. A programban résztvevők határozatlan idejű munkaszerződését határozottá alakítják át, így az illető egy évet nyer a kényszerű távozásig és megkapja a korábbi fizetése 70 százalékát. Ebben az esetben viszont végkielégítés nem jár a távozónak.

A pályamódosító hitelprogram keretében a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság nyújt refinanszírozott forrásból kedvezményes kamatozású hitelt az állásukat elveszített köztisztviselőknek. A nyújtható kedvezmények hitel összege a meghatározott célra fordítandó összeg, de maximum 3 millió forint lehet. A hitellejárata legfeljebb 10 év, az igénybevehető legtöbb türelmi idő pedig 3 év lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvezményes kamatozású hitelt kizárólag gazdasági társaság alapításához, egyévi vállalkozóként vállalkozás indításához, vagy egy társaságba üzletrész vásárlásával történő bekapcsolódáshoz lehet igényelni, és csak azok tarthatnak rá igényt, akik legalább egy évig, pályakezdőknél legalább hat hónapig dolgoztak közszférában, és egy éven belül veszítették el a munkahelyüket.

Mind a három lehetőség valamilyen szintű mentőövet próbál nyújtani a munkájukat elvesztett közalkalmazottaknak, a kérdés csak az, hogy mekkora sikerrel...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?