8 °C Budapest

London a legvonzóbb, Budapest viszont nem sokat tesz érte...

Pénzcentrum
2007. október 11. 10:00

Idén is elkészült a legvonzóbb városok listája, ahol London tovább növelte az előnyét a második helyezettel szemben. A Cushman&Wakefield ingatlan-tanácsadó vállalat 12 szempont alapján vizsgálta, hogy mely városok kínálják az oda vágyó cégeknek a legmegfelelőbb feltételeket - írja a Világgazdaság.

London a 12 figyelt szempont felénél az első helyen végzett, mint például a távközlése fejlettsége, a képzett munkaerő kínálata, vagy a piacokhoz való könnyű hozzáférés terén. A második helyezést Párizs kapta, majd a sorban tovább Frankfurt, Barcelona, és Amszterdam következett, aki a tavalyi listához képest egy hellyel előrébb lépett.

Budapest a 23. idén, ami egy hely visszesést jelent 2006-hioz képest. Ez még nem is lenne probléma, csak már sok üzletember szerint Varsó is több mindent tesz azért, hogy vonzó központtá válhasson. Ezen a téren Barcelona, Madrid és Prága a legtörekvőbbek.

A korábbi véleményt, miszerint a vezetők számára a piac hozzáférhetősége a legfontosabb, idén felváltotta az, hogy a képzett munkaerő megléte elengedhetetlen egy megfelelő üzleti helyszín kiválasztásakor. A válaszadók 62 százalékánál volt ez a tényező kulcsfontosságú, de a harmadik helyen végzett a távközlési szolgáltatások minősége is.

London évről évre szilárdítja helyét a lista élén, a második helyezett Párizs viszont lemaradóban van. A legnagyobb mértékben az idén a regionális jelentőségű városok javították üzleti környezetüket, mint Genf, Lyon, vagy Manchester, így az is bebizonyosodott, hogy nem csak a fővárosok lehetnek vonzóak, bár ebben nagy szerepe van a vállalkozások költségérzékenységének is.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?