1 °C Budapest

45 millió eurónyi szabad keret

Pénzcentrum
2007. október 11. 15:45

A kétkörös pályázati eljárás első fordulójában a pályázati koncepciók benyújtására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2007. június 1. és szeptember 24-e között adott lehetőséget. Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatási program keretében ez már a harmadik, egyben összevont utolsó pályázati forduló. Az érdeklődés változatlanul rendkívül nagy ezekre a fejlesztési forrásokra, amelyeket egyrészt a három EGT-hez tartozó ország - Norvégia, Izland és Lichtenstein - , másrészt önállóan Norvégia ajánlott fel 2005 és 2009 között a 2004-ben csatlakozott EU-tagországoknak, így hazánknak is - olvasható az NFÜ honlapján.

A mechanizmusokból ebben a pályázati körben megközelítőleg 45 millió euró szabad keret áll majd rendelkezésre, a nyertes pályázatok finanszírozására. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege nem lehet kevesebb 250 ezer eurónál, a felső összeghatár pedig 3 millió euró.

A pályázati célok már 2005-ben úgy kerületek meghatározásra, hogy minél kisebb legyen az átfedés a Nemzeti Fejlesztési Tervvel, illetve a folytatásaként 2006-ban kidolgozott és idén elindított Új Magyarország Fejlesztési Tervvel. A korábbiakhoz hasonlóan most is kilenc kiemelt területen van lehetőség fejlesztési forrást igényelni. Ezek között szerepel egyebek mellett az egészségügy, az európai örökség megőrzése, a környezetvédelem, a határon átnyúló kapcsolatok erősítése, valamint a humánerőforrás-fejlesztés.

A program pályáztatási rendjét az első két pályázati körhöz képest az NFÜ megváltoztatta, kétfordulóssá tette, amely által az egész folyamat egyszerűbbé, a pályázók számára költséghatékonnyabbá vált. Az önálló projektek kiválasztása két szakaszban történik. A szeptember végén lezárult első fázisban a pályázók egy projektkoncepciót nyújtottak be, amelynek tartalmaznia kellett a megvalósítani kívánt projekt rövid bemutatását, annak lényeges ismérveit. Az erre vonatkozó néhány oldalas jelentkezési lap egyszerű, irányított kérdéseket tartalmazott. Ennek benyújtására 2007. szeptember 24-ig volt lehetőség.

A projektkoncepciók értékelése kb. három hónap múlva zárul le, és kerül kiválasztásra az a hozzávetőleg 150 projektötlet, amelyek projektgazdái lehetőséget kapnak majd arra, hogy a pályáztatási folyamat második szakaszában - ahol a nyerési esély az átlagos projektmérettől függően 40-60 %-os - már a szükséges engedélyekkel és háttéranyagokkal alátámasztott komplett pályázattal induljanak a vissza nem térítendő támogatás elnyeréséért.

Azon projektkoncepciók főpályázói, akiknél a második szakaszban a teljes projektterv elkészítéséhez a szükséges anyagi forrás hiányzik, lehetőséget kapnak arra, hogy - amennyiben projektötletük nyertes lesz - hozzájussanak egy úgynevezett Seed Money-forráshoz. Az erre vonatkozó igénylést a projektkoncepcióval együtt kellet benyújtani. Ezt a támogatást azok a pályázók igényelhették, illetve kaphatják majd meg, akik hátrányos helyzetű kistérségben vannak, vagy NGO-nak minősülnek, vagy pedig donor országbeli partnerükkel kapcsolatos ötletüket fejlesztenék teljes pályázattá. Erre a támogatástípusra összesen 450 ezer euró került elkülönítésre.

Az első szakaszban beérkezett projektkoncepciós pályázatok száma várhatóan 1500 körül alakul, ami az előzetesen vártnál is nagyobb érdeklődést tükröz.

Több, az eddigiekhez hasonló általános körű pályázati forduló ebben a programban már nem lesz. Ugyanakkor egy korábbi döntés alapján a magyarországi civil szervezetek számára létrehozásra kerül egy hozzávetőleg 6,5 millió eurós NGO-Alap. Az ezzel kapcsolatos előkészítő egyeztetések az NFÜ és a donor országok között már folyamatban vannak. Ennek a jelzett szűkebb kört megcélzó pályázati lehetőségnek a meghirdetése a jövő év elején várható.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?