45 millió eurónyi szabad keret

Pénzcentrum
2007. október 11. 15:45

A kétkörös pályázati eljárás első fordulójában a pályázati koncepciók benyújtására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2007. június 1. és szeptember 24-e között adott lehetőséget. Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatási program keretében ez már a harmadik, egyben összevont utolsó pályázati forduló. Az érdeklődés változatlanul rendkívül nagy ezekre a fejlesztési forrásokra, amelyeket egyrészt a három EGT-hez tartozó ország - Norvégia, Izland és Lichtenstein - , másrészt önállóan Norvégia ajánlott fel 2005 és 2009 között a 2004-ben csatlakozott EU-tagországoknak, így hazánknak is - olvasható az NFÜ honlapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A mechanizmusokból ebben a pályázati körben megközelítőleg 45 millió euró szabad keret áll majd rendelkezésre, a nyertes pályázatok finanszírozására. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege nem lehet kevesebb 250 ezer eurónál, a felső összeghatár pedig 3 millió euró.

A pályázati célok már 2005-ben úgy kerületek meghatározásra, hogy minél kisebb legyen az átfedés a Nemzeti Fejlesztési Tervvel, illetve a folytatásaként 2006-ban kidolgozott és idén elindított Új Magyarország Fejlesztési Tervvel. A korábbiakhoz hasonlóan most is kilenc kiemelt területen van lehetőség fejlesztési forrást igényelni. Ezek között szerepel egyebek mellett az egészségügy, az európai örökség megőrzése, a környezetvédelem, a határon átnyúló kapcsolatok erősítése, valamint a humánerőforrás-fejlesztés.

A program pályáztatási rendjét az első két pályázati körhöz képest az NFÜ megváltoztatta, kétfordulóssá tette, amely által az egész folyamat egyszerűbbé, a pályázók számára költséghatékonnyabbá vált. Az önálló projektek kiválasztása két szakaszban történik. A szeptember végén lezárult első fázisban a pályázók egy projektkoncepciót nyújtottak be, amelynek tartalmaznia kellett a megvalósítani kívánt projekt rövid bemutatását, annak lényeges ismérveit. Az erre vonatkozó néhány oldalas jelentkezési lap egyszerű, irányított kérdéseket tartalmazott. Ennek benyújtására 2007. szeptember 24-ig volt lehetőség.

A projektkoncepciók értékelése kb. három hónap múlva zárul le, és kerül kiválasztásra az a hozzávetőleg 150 projektötlet, amelyek projektgazdái lehetőséget kapnak majd arra, hogy a pályáztatási folyamat második szakaszában - ahol a nyerési esély az átlagos projektmérettől függően 40-60 %-os - már a szükséges engedélyekkel és háttéranyagokkal alátámasztott komplett pályázattal induljanak a vissza nem térítendő támogatás elnyeréséért.

Azon projektkoncepciók főpályázói, akiknél a második szakaszban a teljes projektterv elkészítéséhez a szükséges anyagi forrás hiányzik, lehetőséget kapnak arra, hogy - amennyiben projektötletük nyertes lesz - hozzájussanak egy úgynevezett Seed Money-forráshoz. Az erre vonatkozó igénylést a projektkoncepcióval együtt kellet benyújtani. Ezt a támogatást azok a pályázók igényelhették, illetve kaphatják majd meg, akik hátrányos helyzetű kistérségben vannak, vagy NGO-nak minősülnek, vagy pedig donor országbeli partnerükkel kapcsolatos ötletüket fejlesztenék teljes pályázattá. Erre a támogatástípusra összesen 450 ezer euró került elkülönítésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első szakaszban beérkezett projektkoncepciós pályázatok száma várhatóan 1500 körül alakul, ami az előzetesen vártnál is nagyobb érdeklődést tükröz.

Több, az eddigiekhez hasonló általános körű pályázati forduló ebben a programban már nem lesz. Ugyanakkor egy korábbi döntés alapján a magyarországi civil szervezetek számára létrehozásra kerül egy hozzávetőleg 6,5 millió eurós NGO-Alap. Az ezzel kapcsolatos előkészítő egyeztetések az NFÜ és a donor országok között már folyamatban vannak. Ennek a jelzett szűkebb kört megcélzó pályázati lehetőségnek a meghirdetése a jövő év elején várható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06