0 °C Budapest

Fokozódó derűlátás

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 13:31

A vállalkozások várakozásait összesítő Ecostat konjunktúra-index júliushoz képest 0,8 százalékponttal csökkent, azonban még így is javuló tendenciát mutat a 2007-es évben. Az első fél év során a hazai kis- és középvállalkozások helyzetének értékelése összességében kedvező és javuló - derül ki az Ecostat legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az index alakulására az Ecostat vélekedése szerint két tényező hat, egyrészt magas szinten tartja az indexet a globális fejlődéssel összefüggő aktív külpiaci forgalom. Emellett a pozitív kilátásokat segítik elő a konvergencia-program sikerei, az államháztartási hiány csökkenése, valamint a strukturális reformok beindítása.

Negatív hatással van ugyanakkor a kkv-szektor kilátásaira a gazdasági növekedés lassulása, az inflációval kapcsolatos bizonytalanság, illetve a lakossági kereslet csökkenése.


Általában elmondható, hogy a kkv-k a nemzetgazdaság egészének kilátásait kedvezőbbnek értékeli, mint saját vállalkozása kilátásait, sőt előbbi tekintetében fokozódik a derűlátás.


A tevékenységüket bővítő cégek aránya 30 százalék, a vállalkozás helyzetét veszélyeztető verseny erősödését a megkérdezettek egynegyede valószínűsíti. A termelési feltételekben alapvetően pozitív változások megvalósulására nem számítanak a cégek.

A kkv-szektor véleménye szerint tevékenységük bővítését alapvetően három dolog befolyásolja, az elégtelen belföldi kereslet, a gazdasági környezet bizonytalansága, valamint a tőkehiány.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


A szektor pénzügyi helyzete az elvonások megemelkedése, illetve a lakossági kereslet miatt vélhetően romlani fog. Kedvező lehetőséget számunkra ugyanakkor az uniós transzferek többletforrása biztosíthat. A vállalkozások többsége a finanszírozási gondok enyhítésére pénzintézeti hitel felvételét, vagy pedig fejlesztései elhalasztását javasolná.


Az idei év során várhatóan csökkenek a szektorban megvalósuló fejlesztések, a beruházási hajlandóság 58,1 százalék, amely megegyezik az áprilisi értékkel. A beruházásokat akadályozó tényezőként a vállalkozások a jövőt övező bizonytalanságot, illetve az elégtelen belföldi keresletet jelölték meg.

A hazai kkv-k inflációs előrejelzése az idei évre 7,1 százalék, amely alacsonyabb az elemzők által előre jelzettnél. A saját hatáskörű áremelési szándék emelkedett, a júliusi 4,9 százalékról 6,0 százalékra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06