4 °C Budapest

Fokozódó derűlátás

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 13:31

A vállalkozások várakozásait összesítő Ecostat konjunktúra-index júliushoz képest 0,8 százalékponttal csökkent, azonban még így is javuló tendenciát mutat a 2007-es évben. Az első fél év során a hazai kis- és középvállalkozások helyzetének értékelése összességében kedvező és javuló - derül ki az Ecostat legfrissebb adataiból.

Az index alakulására az Ecostat vélekedése szerint két tényező hat, egyrészt magas szinten tartja az indexet a globális fejlődéssel összefüggő aktív külpiaci forgalom. Emellett a pozitív kilátásokat segítik elő a konvergencia-program sikerei, az államháztartási hiány csökkenése, valamint a strukturális reformok beindítása.

Negatív hatással van ugyanakkor a kkv-szektor kilátásaira a gazdasági növekedés lassulása, az inflációval kapcsolatos bizonytalanság, illetve a lakossági kereslet csökkenése.


Általában elmondható, hogy a kkv-k a nemzetgazdaság egészének kilátásait kedvezőbbnek értékeli, mint saját vállalkozása kilátásait, sőt előbbi tekintetében fokozódik a derűlátás.


A tevékenységüket bővítő cégek aránya 30 százalék, a vállalkozás helyzetét veszélyeztető verseny erősödését a megkérdezettek egynegyede valószínűsíti. A termelési feltételekben alapvetően pozitív változások megvalósulására nem számítanak a cégek.

A kkv-szektor véleménye szerint tevékenységük bővítését alapvetően három dolog befolyásolja, az elégtelen belföldi kereslet, a gazdasági környezet bizonytalansága, valamint a tőkehiány.


A szektor pénzügyi helyzete az elvonások megemelkedése, illetve a lakossági kereslet miatt vélhetően romlani fog. Kedvező lehetőséget számunkra ugyanakkor az uniós transzferek többletforrása biztosíthat. A vállalkozások többsége a finanszírozási gondok enyhítésére pénzintézeti hitel felvételét, vagy pedig fejlesztései elhalasztását javasolná.


Az idei év során várhatóan csökkenek a szektorban megvalósuló fejlesztések, a beruházási hajlandóság 58,1 százalék, amely megegyezik az áprilisi értékkel. A beruházásokat akadályozó tényezőként a vállalkozások a jövőt övező bizonytalanságot, illetve az elégtelen belföldi keresletet jelölték meg.

A hazai kkv-k inflációs előrejelzése az idei évre 7,1 százalék, amely alacsonyabb az elemzők által előre jelzettnél. A saját hatáskörű áremelési szándék emelkedett, a júliusi 4,9 százalékról 6,0 százalékra.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?