6 °C Budapest

Nemsokára sokkal jobb lesz a helyzet, legalábbis a várakozások szerint

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 17:43

A nagyvállalatok körében tovább folytatta az augusztus óta emelkedő trendet az ECOSTAT bizalmi mutatója, 3 százalékponttal magasabb a júliusi értéknél, jelenleg 103,4 százalék.


A vállalkozások optimizmusának javulása leginkább a konvergencia-program teljesítésében elért eredményekre, valamint az élénk világgazdasági környezet által kínált lehetőségekre vezethető vissza. A vállalatok egyharmada ítélte meg a gazdaság rövid távú lehetőségeit, a helyzet romlásával a cégek mindössze 8 százaléka számolt.

A saját vállalkozás helyzetének megítélésével kapcsolatosan a cégek mindössze 4 százaléka vélekedik negatívan, ez az érték másfél éve nem volt ilyen alacsonyan.


A világgazdasági fejlődést tekintve a nagyvállalatok nem látnak érdemben változást. A belföldi kereslet élénkülésére a vállalkozások 24 százaléka számít, a hazai piacok bővülésével pedig a nagyvállalatok egyötöde számol.

A munkaerő-piaci feltételek várhatóan nem változnak, legalábbis a vállalatok erre számítanak. Rövid időtávot tekintve saját vállalatának pénzügyi helyzetét a válaszadók egyötöde javulónak, 4 százaléka pedig romlónak értékelte.

A beruházási hajlandóság tendenciáját tekintve ugyan csökkenő, azonban júliushoz képest az elkötelezettséget jelző mutató több mint 8 százalékponttal emelkedett. A vállalatok előrejelzése szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése 6,6 százalék lehet.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?