2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Jöhetnek az új magyar rendszámok: fogy az idő, lépni fog a minisztérium


Az ITM együtt kívánja rendezni az oldtimer, és a normál rendszámok ügyét: mivel előbbiből már csak valamivel több mint 300 darabot tudnak kiadni, a tárca már dolgozik a szabályozáson. A "normál" rendszámok is SL-nél tartanak már, úgyhogy egyre aktuálisabb a kérdés, mi lesz azt követően, hogy kiadják az utolsó, a ZZZ-999-es táblát.

Nemsokára kipörögnek a magyar rendszámtáblák, elérünk a sor végére, ha kiadják az utolsó ZZZ-s rendszámot is - jelenleg az SL-nél tart a sor. Az Origo megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy mik a tervek, milyenek lesznek az új rendszámok: közölték, már készül az új szabályozás. Ez hamarosan meg is születhet, mert az oldtimer kocsik rendszámai már az OT 97-00 fölött járnak, már csak valamivel több, mint 300 van hátra a sorból, miközben 2020-ban 623 OT-s rendszámot adtak ki. A portál korábban már összeállítást közölt arról, hogy milyen új verziók jöhetnek szóba:

  • három betű, négy szám
  • mostani betűk és számok megfordítása (pl.: 123-ABC)
  • a régi, már nem aktÍv rendszámok újra kiadása.

A minisztérium válaszaiból  valószínűsíthet, hogy mivel a tárca hosszú távú megoldásban gondolkodik, a harmadik verziót el lehet vetni. Az ITM együtt rendezi az SL-nél tartó "normál" rendszámok és az oldtimerek tábláinak ügyét, és hosszú távú megoldásban gondolkodik, úgyhogy a három betű, négy szám lehet a befutó, amiből a mostaninál tízszer több táblát is ki lehet adni.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked