2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Fekete hónap: a Malév beszántása óta nem érte ekkora sokk a magyar repülőtereket


A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is brutális csapást mért az új koronavírus-járvány. Az Európai Unióban az egyik legnagyobbat - a jelenleg elérhető adatok szerint -. Mindez azt jelenti, hogy március hónapban, Budapesten 700 000 légi utassal kevesebb fordult meg idén márciusban, mint 2019-ben. Voltak azonban olyan repülőterek is, ahol több milliós volt az utasok számának visszaesése. 

Az eddig sem volt titok, hogy az új koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az egész világon súlyos korlátozó intézkedéseket vezettek be már márciusban. Most azonban itt vannak az első pontos, összehasonlításra alkalmas számok a légiközlekedés fekete hónapjáról. Ebből pedig az olvasható ki, hogy néhány hét leforgása alatt Európa szerte gyakorlatilag bedőlt a repülés - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. 

A statisztikai hivatal egyelőre 13 tagállam adatait tette közzé, ezek a következők: Csehország, Dánia, Németország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Szlovénia, Szlovákia és Finnország. 

Az Eursotat megemlíti, hogy a fenn felsorolt országokban az utasok számának csökkenése már februárban megkezdődött, azonban márciusban mindegy egyes országban több mint 50 százalékos volt a visszaesés 2019 márciusához képest. A legbrutálisabb visszaesés Olaszországban történt, a déli üdülőparadicsomba 85 százalékkal esett vissza az utasok száma, ami 11,9 millió ember elmaradását jelentette. 

A második legnagyobb csapást Németország szenvedte el, itt a forgalom 62 százalékkal esett vissza, ami összesen 10,7 millió utast jelentett. Ugyancsak súlyos, több mint 60 százalékos visszaesést mértek Dániában, Csehországban, Máltán, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában is. 

Az adatokból jól látszik, hogy más európai országhoz képest Magyarországon utas számban bődületesen nagy volt a visszaesés. 2019 márciusához képest 2020 márciusában

697 000 légi utassal kevesebb fordult meg Magyarországon.

Számokban kifejezve ez az 5. legtöbb volt azok közül az országok közül, ahol már elérhetőek a friss, EU-s adatok. 

Földbe álltak a repülőterek

A friss jelentésből kiolvasható az is, hogy az egyes európai reptereken mennyivel csökkent az utasok száma. A legjelentősebb visszaesést Frankfrut/Main reptere szenvedte el, itt 3,5 millióval csökkente az utasok száma, amit a müncheni reptér követte 2,5 milliós lezúgással. A harmadik legnagyobb visszaesést a dániai Kobenhavn/Kastrup szenvedte el, itt 1,5 millióval kevesebb légi utas fordult meg 2020 márciusában, mint 2019 márciusában. 

Ezen felül 1 millió utas szám csökkenést mértek a következő reptereken: Berlin-Tegel, Düsseldorf, Helsinki-Vantaa. És több mint fél milliós utas szám csökkenést a következőkön: Hamburg, Prága/Ruzyne, Budapest - Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, illetve Berlin-Schönefeld.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.