Autósok, figyelem: már csak három napotok van, hogy ezt elintézzétek

2018. január 29. 14:33

Január 31-ig, vagyis szerda éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák. A fővárosi autótulajdonosoknak a matricán kívül még egy elintézni valójuk van a hónap végéig: újra kell igényelni a parkolási engedélyeket. Nem kell minden kerültben engedély a parkoláshoz, ahol viszont igen, ott újra kell igényelni, a tavalyi ugyanis csak január 31-ig érvényes.

Alig néhány napja maradt az autósoknak arra, hogy megvásárolják az idei autópálya-matricájukat.

Január 31-éig, azaz szerda éjfélig érvényesek ugyanis a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák.

Éves matricát az előző évekhez hasonlóan 42 980 forintért vásárolhatnak a motorkerékpár-tulajdonosok, és a 3,5 tonna alatti személygépkocsi tulajdonosai.  Éves matricát azoknak érdemes beszerezniük, akik sokat utaznak az ország különböző részein. Anyagilag azoklnak éri meg leginkább, akik több megyében is megfordulnak rendszeresen, akár a család, akár a munka miatt járják az országot.

A megyei matricák ára ugyanis 5000 forint, vagyis aki például havonta többször utazik Budapestről Egerbe, annak érdemes megvásárolnia a Heves megyei és a Pest megyei éves matricát, ez pedig 10 ezer forintból ki is jön. Viszont ha valaki 6-7 megyén át utazik rendszeresen, már lehet, hogy jobban jár, ha az éves országos matricát választja. A megyei matricákkal ugyanis a költség 30-35 ezer forint lenne, de néhány ezer forinttal többért már az éves matrica adta előnyöket élvezheti az utazó: vagyis egyáltalán nem kell amiatt aggódnia, átlépi-e a megyehatárt utazáskor, hiszen ezzel az ország minden autópályáját korlátlanul lehet használni.

Hol vásároljunk?

Megyei matricát a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, benzinkutakon, SMS-ben és online lehet vásárolni.

Minden alkalommal ellenőrizzük a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre köteleznek minket.

A matricával kapcsolatos bármiféle ügyintézés ugyanis szolgáltatási díjas. Azonos összeget, összesen 1470 Ft-t kell fizetni pl. a matrica átíratásáért, amennyiben az autó értékesítése, ellopása, totálkárja miatt szükségessé válna. Szintén ugyanennyi fizetendő a matrica visszavásárlása, a rendszám vagy a díjkategória módosítása miatt is.

Az idei évtől kevésbé lesz stresszes az utazás, ha ugyanis valaki a sietségben elfelejtett matricát vásárolni, nem kell büntetéstől tartania. a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhassák az e-matricát.

Az új előírás szerint a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználók rendelkezésére a jogosultság megváltásához.

Aki viszont ezt elmulasztja, az fizethet. A korábbi szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért kiszabott 14 875 forintos alap-pótdíj már 30 nap után 59 500 forintra nőtt. A módosítással e türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodik. Ha a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, csak a - 60 napon belüli rendezés esetén - 7500 forintos különbözeti pótdíjat kell kifizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap áll az üzemben tartó rendelkezésére. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható. A rendszer üzemeltetője a jövőben a pótdíjfizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetést engedélyezhet, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

Vásárolj kedvezményesen

A D2 járműkategóriába tartozó személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető kedvezmény januártól nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető. A motorosok is örülhetnek, ugyanis a kínálatból eddig hiányzó kedvezményes havi matricát vehetnek járművükre. A már májustól elérhető új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze 2500 forint.

Intézd el a parkolást is!

Sokan vannak, akik nap mint nap kocsival járnak dolgozni. Több kerületben lehetőség van ún. alkalmazotti kedvezményt kérni, hogy ne kelljen minden nap a parkolóautomkatába dobálni a pénzt. Az, hogy ezért hol mennyit kell fizetni, változó, a III. kerületben például az alkalmazotti kedvezménnyel az éves parkolás 43 750 forintba kerül.

Viszont a tavaly kiadott parkolási engedélyek érvényessége 2018. január 31-én éjfélkor lejár, vagyis aki megszokásból a munkahelyéhez közeli parkolóban hagyja február 1-jén a kocsiját, de nem indít mobilparkolást és a parkolóautomatát sem használja, azt minden bizonnyal meg fogják büntetni. Ha tehát valaki elfeledkezett a parkolási engedély újraigényléséről, az még ma elkezdheti az ügyintézést. Szükség lehet ugyanis munkáltatói igazolásra, a közös háztartásban élő házastárs üzemben tartásában lévő gépjármű esetén a házastársi nyilatkozatára, és más adóhatóságnál nyilvántartott gépjármű esetén az illetékes adóhatóság igazolására a gépjárműadó megfizetéséről vagy az adómentességről.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem