6 °C Budapest
Close up shot of a mid adult woman holding her travel documents, passport and sunglasses in the airport.

Döntött az EU: nem lesz könnyű novembertől vízum nélkül beutazni Magyarországra

2023. január 5. 13:56

Hamarosan csak vízummal lehet Magyarországra belépni 63 ország polgárainak, köztük a szerbiaiaknak - írja az Index az az N1 közlése alapján. Szerb útlevéllel a lakosok jelenleg vízum és előzetes engedély nélkül utazhatnak a schengeni övezet országaiba, azonban 2023-tól a beléptetés előzetes és díjköteles online kérelemhez lesz kötve. A vízumigénylés az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszeren, vagyis az ETIAS-on keresztül történik.

A javaslat még 2018-ban merült fel, melynek célja, hogy az EU jobban ellenőrzés alá vonja határait, így védve az állampolgárokat. Az első tervek szerint az ETIAS már ebben a hónapban üzembe állt volna, viszont a határidőt előbb 2023 májusáig, majd nemrég novemberéig meghosszabbították - ezt honlapján jelentette be az Európai Bizottság. A jelentkezési kérelmet az ETIAS weboldalán vagy mobilalkalmazásán kell benyújtani. Az űrlapot legkésőbb az utazás időpontja előtt 96 órával kell kitölteni, és tartalmaznia kell az e-mail-elérhetőség mellett az útlevél adatait, valamint a személyes adatokat - írja a lap.

Novembertől a nem uniós országok állampolgárai csak ETIAS-engedéllyel léphetnek be Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Lengyelország Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia területére. Az ETIAS révén például Szerbia állampolgárai 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az Európai Unióban. Franciaországon át Monaco vagy Olaszország érintésével San Marino, illetve a Vatikán is csak ETIAS-vízummal látogatható.

Hasonló gyakorlatot vezetett be korábban az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália. A viszonosság elve alapján az uniós vízumkötelezettség rájuk, nem utolsósorban pedig az EU-ból távozó britekre is kiterjed. A beutazási engedély beszerzése összesen 63 olyan ország lakosaira terjed ki, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, de állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be a schengeni övezetbe. Ez a 63 ország:

Albánia 

Andorra

Antigua és Barbuda

Apostoli Szentszék

Argentína

Ausztrália

Bahama-szigetek

Barbados

Bosznia-Hercegovina 

Brazília

Brunei

Chile

Costa Rica

Dél-Korea

Dominika 

Egyesült Államok

Egyesült Arab Emírségek 

Grenada 

Grúzia 

Guatemala

Honduras

Hongkong – Különleges Közigazgatási Régió 

Izrael

Japán

Kanada

Kelet-Timor 

Kiribati 

Kolumbia

Macedónia

Makaó – Különleges Közigazgatási Régió 

Malajzia

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Marshall-szigetek 

Mauritius

Mexikó

Mikronézia 

Moldova 

Monaco

Montenegró 

Nauru 

Nicaragua

Palau 

Panama

Paraguay

Peru 

Saint Kitts és Nevis

Saint Lucia 

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek 

Salamon-szigetek

Salvador

San Marino

Seychelle-szigetek

Szamoa

Szerbia

Szingapúr

Tajvan

Tonga 

Trinidad és Tobago

Tuvalu 

Új-Zéland

Ukrajna 

Uruguay

Vanuatu 

Venezuela

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem