9 °C Budapest
Brutál árrobbanás a magyar szálláshelyeken: megszedték magukat a COVID-mentes nyáron?

Brutál árrobbanás a magyar szálláshelyeken: megszedték magukat a COVID-mentes nyáron?

2022. augusztus 16. 16:07

Az utóbbi években a pandémia miatt nagyon  megváltoztak a nyaralási szokások, csupán egy valami állandó: a magyarok még mindig kifejezetten árérzékenyek, azaz a szálláshely ára befolyásolja leginkább, hol töltik a szabadságukat. Ez már csak azért is rossz hír, hiszen a szállodai szobák, a panziók és az apartmanok ára folyamatosan emelkedik, és ennek a trendnek egyelőre nem látni a végét. 

Az elmúlt években a koronavírus-járvány során jelentősen visszaesett az idegenforgalom, amely a nyaralási szokásokra is hatással volt. Összességében kevesebb utaztunk a pandémia miatt, továbbá az úti célok is megváltoztak, növekedett a belföldi nyaralási kedv. Noha az utóbbi években változtak a nyaralási szokások, a magyarok fele kereskedelmi szálláshelyen, ellátással nyaral. A saját nyaralóban tervezett pihenés a magyarokra kevésbé jellemző, ugyanakkor többen tervezték, hogy egy barát vagy egy rokon szálláshelyén töltik szabadságukat. A magánszálláshelyek eleve népszerűbbek a kelet-közép-európai országokban, aminek valószínűsíthető oka az alacsonyabb keresetek – derül ki a Republikon Intézet által készített elemzéséből.

Mint az sejthető volt, kifejezetten árérzékenyek a magyarok: az úti cél kiválasztásában ez a harmadik legfontosabb szempont. Ez a trend a jövőben várhatóan csak fokozódni fog: a hónapról hónapra növekvő infláció, az energiaára emelkedése miatt feltehetően az olyan luxuskiadásokról mondanak le a magyarok, mint amilyen az utazás.

Kilőttek az árak

Nem véletlen, hiszen a statisztikai hivatal adatai szerint is egyre drágábbak a belföldi szálláshelyek. Ugyanakkor a szálláshelyárak alakulását kifejezetten nehéz követni. Az elmúlt években ugyanis többször be kellett zárniuk a koronavírus-járvány miatt, még a tavalyi év első hónapjaiban is volt olyan időszak, amikor csak üzleti utazókat fogadhattak a szálláshelyek. Vagyis érdemi forgalmat nem produkáltak a szállodák és panziók, a legtöbb zárva tartott.

Ahogy a grafikonon is jól látszik, legdrágábbak a 4 csillagos hotelszobák: jelenleg egy kétágyas szoba, reggelivel, 2 fő részére, hétköznap 40 430 forintba kerül, 2018 januárjában azonban még csak 26 150 forint volt. Ez 14 280 forintos, 45 százalékos emelést jelent. Egy háromcsillagos hotelszobát jelenleg átlagosan 27 750 forintért lehet kivenni, 11 020 forinttal drágábban, mint ’18 elején, tehát 35 százalékkal emelkedett az ára. Legolcsóbban a panziók és az apartmanok, ezek árai nagyjából egymás mellett mozognak: nagyjából 10 ezer forinttal emelkedett az áruk az utóbbi években.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És igaz már ezek is húzós árak, további drágulásra kell számítani a hazai piacon: nem csak a növekő rezsiárakat kell kigazdálkodniuk a kereskedelmi szálláshelyeknek, de a munkaerőhiány miatti extra költségeket is.

Ha azonban a népszerű nyaralóhelyek szobaárait böngészve nem ilyen összegekkel találkozol, ne lepődj meg, hiszen a Központi statisztikai Hivatal mindig átlagárakat közöl. Van 4 csillagos szállodai szoba 16 ezer forintért, de 120 ezer forintért is.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?