19 °C Budapest
View out of airplane window at sky and nice clouds.

Nincs új a nap alatt: más országokban is áthárítják a légitársaságok a kivetett adókat

2022. június 15. 08:32

Európában több helyen is létezik a légitársaság-adó, amit a cégek valamilyen formában az utasokra hárítanak. Több országban is létezik ez az adónem, amit a 24.hu cikke szerint nem nyelnek le a szolgáltatók, sőt egyes országokban egyenesen az utasokat adóztatják.

Az Inforádióban beszélt arról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy a légitársaság-adó európaszerte létező fogalom, ami az út hosszától függően 10-50 euró (jelenlegi árfolyammal számolva 4000-20000 forint) között mozog. Ezt pedig jórészt minden országban ráterhelik az utasokra. Bár mindegyik ország eltérő időben, más díjszabással vezette be a légitársaság-adót, de szinte mindenhol kivétel nélkül negatív hatással volt a turizmusra.

Németországban 2011 januárjában vezették be az új adófajtát, és a magyar szabályokhoz hasonlóan az utak hosszától függően kell fizetniük a légitársaságoknak a felszálló járatok után. Rövidebb repülés esetén ez 7,5 eurót (3000 forint), míg hosszabb utak esetén akár 42 euró (16800 forint) is lehet, amit a légitársaságok az utasokra hárítanak át. Norvégiában is hasonló a szabály, annyi a különbség, hogy ott eleve az utasokat adóztatják meg. Ezt a rendszert az északi országban a koronavírus idejére felfüggesztették, és egy új rendszer fog életbe lépni hamarosan, ahol a kevésbé környezetszennyező cégeket fogják hátrányban részesíteni.

Hasonló rendszereket alkalmaznak még Hollandiában, Ausztriában (ahol éppen, hogy a rövidebb, vonattal megközelíthető úticélok a drágábbak), Belgiumban, Svédországban, Olaszországban és Görögországban is. Mindegyik országban a repjegy árába van beleépítve az adó, ha nem egyenesen az utasokra van kiszabva.

A különadó pedig nem csak a légitársaságoknak nem tetszik, de a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) se ugrál örömében. A 24. hu megkeresésére a szervezet szóvivője elmondta, hogy aggodalommal tölti el őket az adó hirtelen kivetése, amit konzultáció nélkül vezettek be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország óriási hasznot húzott a légi összeköttetéseinek növekedéséből az elmúlt években. Aggódunk amiatt, amiért a kormány térdreflexszerű reakciót adott a rövidtávú finanszírozási problémákra ahelyett, hogy figyelembe vették volna milyen hosszútávú károkat okoz ez a döntés Magyarország légiközlekedésének sikertörténetében. Az adó vonzatait jelenleg is elemezzük, és egyeztetéseket folytatunk róla a légitársaságokkal és az érintett légi fuvarozókkal

– mondta el a portálnak a szóvivő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?