16 °C Budapest
Overhead view of girls hanging out together at outdoor pool

Búcsút mondhatunk a filléres nyaralásnak 2022-ben? Szívhatja a fogát, aki idén külföldre menne

2022. május 31. 14:35

Idén minden drágább, ez alól sajnos a nyaralás sem képez kivételt. Ráadásul egy külföldi utazás árára az infláció mellett a forint gyengülése is jelentősen hat. Csupán ezen két tényező miatt több százezer forinttal emelkedhetnek a kiadások

Sokan a megszokott helyre mennek nyaralni minden évben. Ismerős a szállás, a közeli vendéglők, vagy épp a tengerpart. Hiába utaznak a magyarok a megszokott helyre és költenek ugyanazokra a dolgokra, még így is jelentősen emelkedhetnek a kiadások évről évre.

A nyaralás is sokkal drágább lehet az infláció miatt Az áremelkedés (https://bankmonitor.hu/cikk/a-magas-inflacio-a-bankszamlad-koltsegen-is-meglatszodhat/) sajnos nem kerüli el a nyaralással kapcsolatos kiadásokat sem. Az árváltozás megjelenhet az utazás, a szállás árában, az étkezés és a programok költségeiben.

A külföldi utazásnál azonban nem a hazai áremelkedés a lényeges, hanem a célországban tapasztalható drágulás. Sajnos a magyarok kedvenc célpontjainál sem jobb a helyzet ebből a szempontból, mint hazánkban:

  • Horvátországban az áremelkedés 2022. áprilisában 9,4% volt.
  • Spanyolországban az infláció 2022. negyedik hónapjában 8,3% volt.
  • Görögországban idén áprilisában az éves drágulás mértéke 9,4% volt.
  • Olaszországban a tavasz második hónapjában 6,6% áremelkedést mértek.

A hazai drágulás mértéke hasonló volt hazánkban is áprilisban: 9,5 százalék drágulást mért a KSH. Már az is komoly hatással bír a nyaralók pénztárcájára, ha csak az átlagos áremelkedés épül be a költségekbe. Például egy millió forint értékű nyaralás egy év alatt 66-94 ezer forinttal dobta meg a költségeket. A forint árfolyamának alakulásáról pedig még nem is esett szó.

Overhead view of girls hanging out together at outdoor pool
Overhead view of girls hanging out together at outdoor pool

A forint gyengülése se jó hír a nyaralást tervezőknek A forint az elmúlt időszakban érdemben gyengült. Az MNB által publikált devizaárfolyam is ezt tükrözi:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Az euró árfolyama 2021. május 31-én 348,24 Ft/EUR volt, a mai napon 393,01 forintot kellene fizetni egyetlen euróért.
  • A horvát kunánál sem jobb a helyzet, jelenleg 51,98 forintot kell fizetni egyetlen kunáért, egy évvel ezelőtt azonban 46,37 forintba került egyetlen horvát kuna.

12,1-12,8 százalékot gyengült a forint, ami tovább nehezítette a nyaralni vágyók helyzetét. A két tényező együttesen 200-230 ezer forinttal drágított meg egy olyan nyaralást, amiért egy éve kijött egy millió forintból. Ez 20-23 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Mit lehet tenni a drágulás ellen?

Természetesen a költségeket nem csak úgy lehet csökkenteni, hogy olcsóbb szállást keresünk, vagy épp kevesebb napra megyünk nyaralni. Más tényezőkkel is lehet spórolni egy minimális összeget:

  • Nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a váltást, megéri figyelni a forint árfolyamának alakulását, időben beszerezni a szükséges valutát.
  • Érdemes Magyarországon tankolni: az üzemanyag ára jóval magasabb a környező országokban. (Ez igaz az odaútra és a hazaútra egyaránt.)
  • Érdemes bankkártyát használni készpénz helyett. Magyarországon már számos teljesen ingyenes bankszámla is létezik, vagyis a számlaköltségeken is sokat lehet spórolni.
  • Érdemes a sima bankszámla mellett Revolut-ot vagy Wise-t használni. Mindkét szolgáltatáshoz lehet ugyanis bankkártyát kapcsolni. A kártyás vásárlásnál a Revolut vagy Wise jellemzően kedvezőbb árfolyamot használ, mint a sima kártyatársaságok. Ezen számlákra pedig a sima bankszámláról is átutalható összeg, ez a tranzakció bankkártyás vásárlásnak minősülhet, ami a legtöbb normál bankszámla esetében ingyenes. Az átváltás egyedi szabályainak a szolgáltatók weboldalán érdemes utánanézni.

Ezek az apróbb trükkök nem fogják az áremelkedés, forint gyengülés hatását teljesen kiküszöbölni, de legalább az extra kiadások elkerülhetőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?