12 °C Budapest
A young woman is fighting against the storm with her umbrella

Ezekre a megyékre csap le a zivatar a mai napon: kevés helyen úszhatják meg szárazon

2022. április 25. 09:07

Reggel a keleti országrészben az eső, zápor mellett néhol zivatar is kialakulhat. Napközben a záporok mellett eleinte még inkább csak főként az ország keleti harmadán, majd nyugat felől a Dunántúlon is várhatók helyenként zivatarok, melyek késő estére lecsengenek - írja a met.hu. Zivatarban intenzív csapadék, kisebb méretű jég, 60 km/h-t meghaladó szél előfordulhat.

Kora délelőttig a keleti országrészben még sok lesz a felhő, majd a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható. Szórványosan záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak. Estére többnyire összeesnek a gomolyfelhők, de néhol maradhatnak felhősebb körzetek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Ezzel együtt a csapadékhajlam is csökken. A délnyugati szél északnyugatira fordul és nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarokat átmenetileg viharos erejű széllökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. Késő estére 6 és 13 fok közé hűl le a levegő.

Kettős fronthatás várható, ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. Érdemes ma fokozottan figyelniük a közlekedőknek, óvatosabbnak lenni az utakon.

A zivatarok miatt elsőfokú veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 megyében. Ahol a riasztás érvényben van, ott az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Az ország keleti és nyugati felében döröghet az ég hétfőn, várhatóan csak a középső megyék, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya ússzák meg a napot zivatar nélkül.

A Balaton és a Velencei-tó térségében a gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) változó irányú szél délnyugati irányból időnként megélénkülhet (25-30 km/h). A déli órákra a Velencei-tónál nyugati, északnyugati irányba fordul a szél és tovább élénkülhet, délután akár meg is erősödhet (35-45 km/h). Este a Balatonnál is a szél északnyugatira fordulása és élénkülés (25-35 km/h) valószínű. Záporok környezetében erős (40-50 km/h) széllökések is kialakulhatnak. A délelőtt folyamán amég több órás napsütésre lehet számítani, majd a déli óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő képződés, és a délután második felétől kezdődően záporok, esetleg egy-egy zivatar érheti el a térséget nyugat, északnyugat felől. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 19 fok körül alakul. Késő estére 12, 13 fok köré hűl le a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm