25 °C Budapest
Travel suitcase or luggage, passport, air ticket and facial mask. New Rules for Traveling during the pandemic of coronavirus or covid-19. Medical face mask wearing obligatory in airport and airplane flights to Europe, Asia, America. Passport, ticket and suitcase ready for holidays.

Egyre több magyar mondhat le az utazásról: ezzel sokan nem számoltak a nyárra

2022. április 1. 10:31

Egyre többet olvashatunk arról, hogy a koronavírus, és a háború gazdasági hatásai milyen mértékben írhatják át a nyári utazásokat. A pénzromlás, az infláció, a háború és az üzemanyag árak emelkedése ugyanis bizonytalanságot okozhat ebben a szektorban is.

A koronavírus és a háború gazdasági hatásai milyen mértékben írhatják át a nyarunkat? Mennyi spórolt pénzzel merjünk utazni idén? A Fókusznak Nagy Bálint a Pénzcentrum lapigazgatója elmondta, hogy véleménye szerint csak akkor utazzon valaki, ha otthon pénzügyileg stabil a helyzete, biztos munkahelye van, van megtakarítása, idetartozik az is, hogy van vész tartaléka, ami egy család költségvetése szempontjából az 6-12 havi megélhetési költségnek felel meg.

A belföldi turizmus éppen csak helyreállt a világjárvány okozta helyzetből, mire elkezdődött a háború. A magyar turisztikai szektor kezd kilábalni ugyan, viszont ezt kevésbé befolyásolja a háborús helyzet. Azonban a külföldi utazások, nyaralások helyzete kérdéssé vált, hiszen az elszálló infláció és üzemanyag árak miatt bizony a repülőjegyek is drágulhatnak. Így pénzügyileg nem biztos, hogy mindenki megengedheti magának majd az utazást, ugyanis az árak nyárra tovább emelkedhetnek.

A geopolitikai helyzet miatt főleg keletre nem érdemes most utazni, biztonsági szempontból sem. Ha mégis erre indulnánk, úgy érdemes a biztosító társaságoknál érdeklődni, hogy milyen biztosítást érdemes kötni

- tette hozzá Nagy Bálint, aki elmondta, hogy a pénzromlás felgyorsult, és a háború miatt is felmerülhet az hogy komoly drágulás jöhet még a továbbiakban. Jelenleg a megtakarítások helyzete is turbulens, kérdéses, hogy meg tudjuk-e őrizni a pénzünk értékét, így nem biztos, hogy ez az az időszak amikor költekeznünk kellene.

Idén tervezünk utazást de még nem merjük lefoglalni, nem a járvány miatt, hanem a háború miatt jóval megfontoltabbak vagyunk anyagilag és biztonság szempontjából

- mondta Cserháti Tamara, aki családjával még nem foglalt le semmilyen utat. Király Peti megfelelő körültekintéssel elutazna, de a Michelin csillagos séf Rácz Jenő vagy a lelkes utazó Kabát Peti számára sem kérdés az útirány. Sokan azonban sokkal óvatosabbak a gazdasági helyzet miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértő szerint azonban fontos, hogy mindig, minden utazásra előre készüljünk. Így a háború miatt különösen fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, például a biztosítási feltételekről; míg a gazdasági helyzet miatt személyi kölcsönt pedig csak nagyon megfontoltan vegyünk fel egy-egy áhított úticél miatt.

A repülős utazásoknál érdemes hamar foglalni, ha nemzetközi útra mennénk, hiszen az infláció és az üzemanyag árak miatt várhatóan el fog szállni a repülőjegyek ára is. Akkor utazzon valaki ha otthon stabil a pénzügyi helyzete, van  biztos munkahelye, van megtakarítása, vésztartaléka, ami 6 -12 havi megélhetési költségnek felel meg.

- fejtette ki a szakértő, aki hozzátette, hogy érdemes kiszámolni, hogy mit bír el a családi kassza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?