13 °C Budapest
Cat sitting on a suitcase surrounded by sleeping bags, shoes, bags and suitcases. cimlapi

Hamarosan újra berobbanhat a turizmus Magyarországon: még Prágába sem utaznak ennyien

2021. október 26. 15:29

Vidéken továbbra is rendkívül erős a belföldi turizmus, a fővárosi idegenforgalom a kiemelkedő minőségű új szállodáknak és az ebből adódó növekvő átlagáraknak köszönhetően elsőként állhat a talpra régión belül - derül ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó kutatásaiból. Laurent Lassier, a CBRE szakértője szerint a nemzetközi vakcinaútlevél bevezetésével a jövő év tavaszára az idegenforgalom elérheti a pandémia előtti értékeket is.

A nyári időszak adatai alapján a talpra állás egyre erősebb jeleit mutatja magyarországi szállodapiac. A teljes magyar piac éves viszonyításban a járvány előtti értékekhez közelít, a szobák foglaltsági aránya a tavalyi év eredményeinek 90-95 százalékát teszi ki, a bevételek pedig a szobák átlagárával párhuzamosan  10-12 százalékkal nőttek a CBRE adatai szerint. A tavaszi időszakhoz hasonlóan a nyári hónapokban is erős volt a belföldi turizmus, ennek köszönhetően vidéki szállodák elérték a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szinteket is.

A CBRE kutatása szerint a fővárosi idegenforgalom beindulásának a foci-Eb adott lendületet.  A helyreállás azonban jóval lassabban kezdődött meg, mint a vidéki szállodákban, mivel a budapesti piac közel 95 százaléka nemzetközi vendégkörrel működik. A viszonylag lassú növekedés okai közé tartozik, hogy továbbra is hiányoznak a konferenciák és kongresszusok, valamint a turistacsoportok, melyek a fővárosi idegenforgalom legfőbb mozgatórugói. Egyúttal szembetűnő változás a pandémiát megelőző időszakhoz viszonyítva, hogy

a turisták kisebb arányban és közelebbi országokból érkeztek Magyarországra.

A régió idegenforgalmi helyreállását a CBRE kutatása szerint az is hátráltatta, hogy az európai országok nem folytattak konzisztens kommunikációt a határok nyitottságával kapcsolatban. A tájékoztatásban kulcsszerepe volt viszont az európai légitársaságoknak, melyeknek érdeke fűződött az idegenforgalom fellendüléséhez. Naprakész információkkal szolgáltak utasközönségük számára, valamint célzott járatokat is indítottak olyan országok között, melyek két- vagy többoldalú megállapodást kötöttek a védettségi igazolványok elfogadásáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kitértek arra is, hogy idén nyáron számos új szálloda nyitott meg Budapesten, egytől egyig kiemelkedő minőségben. Ennek megfelelően a budapesti szállodai szobák átlagára folyamatosan nő, jelenleg a barcelonai és a lisszaboni átlagárak szintjén mozog. Régiós viszonylatban egyértelműen Budapest vezet: a 2021 januárja és augusztusa közötti időszakban a budapesti átlagár a 100 euróhoz közelít, ezzel szemben Prágában és Bukarestben a szállodai szobák átlagára 60 euró körül mozog - derül ki a nemzetközi ingatlantanácsadó cég kutatásából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem