20 °C Budapest
Small Dock and Boat at the lake

Felejtsd el a balatoni tömeget: 10 gyönyörű tó, amit csak kevesen ismernek

2021. július 24. 13:02

Ismertebb nagy tavaink mellett számos kisebb, eldugottabb tóhoz is érdemes ellátogatni hazánkban. Valamelyik kedvelt horgászcélpont, máshol egy ikonikus filmhelyszínen szelfizhetünk. Olyan is van, ahová a környék madarait megfigyelni érdemes ellátogatni.Itt a Pénzcentrum tízes listája a kevésbé ismert hazai tavakról! 

Leugranál egy hétvégére a családdal, a pároddal vagy pár barátoddal egy kellemes, nyugodt helyre még az igazán kemény hidegek előtt? A zűrzavar elől a természetbe menekülnél? Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországon számos szuper tavat találunk bármelyik célra. Több nagyváros és kisebb község is méltán büszke közismert állóvizeire. 

De a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó, a Fertő tó és a többiek mellett számos más, kevésbé ismert vizes terület is rejlik idehaza. Összegyűjtöttünk tíz gyönyörű környezetben fekvő tavat, amelyek remek kiránduló célpontok lehetnek!

Arlói-tó (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A Bükktől északra, a Heves–Borsodi-dombság völgyében található ez a különleges kis tó, mely nyáron a horgászok, a fürdőzők és az egyszerűen csak pihenni vágyók kedvelt nyaralóhelye, de egész évben érdemes erre fele túrázni. Bár a tó vize gyorsan mélyül, a környező hegyekre nyíló csodás kilátás pótol ezért.

Strandszezonban belépős, ez felnőttek számára 700 forintba, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forintba kerül, ötéves kor alatti gyermekeknek pedig ingyenes. Az Arlói-tó könnyen megközelíthető egy kis sétával Arlóról, a faluba pedig Budapestről közvetlen buszjárat visz.

Gébárti-tó (Zala megye)

A hetvenes években két patak felduzzasztásával hozták létre a patkó alakú állóvizet. A két vége fél métertől három méter mélységig változik és tele van bokrokkal, középen viszont a mélysége a 8-10 métert is eléri. A Zalaegerszeg északi részén, a Zala folyótól északra található Gébárti-tó parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízi sportot kedvelők, valamint a horgászok számára.

A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található, továbbá egy kutyastrand is kialakításra került. A tó közelében, festői környezetben helyezkedik el egy rönkfa apartmanházakból álló, lakóautó-parcellákkal és sátorhelyekkel rendelkező, egész évben üzemelő modern igényeket kielégítő kemping.

Garancsi-tó (Pest megy)

A Piliscsaba és Tinnye közötti, völgykatlanban létrejött tó a fővárosiak kedvelt kirándulóhelye. Bár három irányból lankás dombok veszik körül, északnyugat felől azonban egy országút határolja. A környéke kisebb zarándokhellyé vált az itt forgatott, Üvegtigris című 2001-es film  megjelenése óta. Laliék ikonikus büfékocsija ugyanis azóta is ott áll, és ma már valódi büféként üzemel.

A térség egyetlen természetes állóvizének felülete mindössze 2-3 hektáros, így könnyű sétával, akár kisgyerekkel is simán körbejárható. Ha a természetjárók felkapaszkodnak a környező lankák egyikére, onnan még szebb látványt nyújt a völgykatlanba ékelődő tavacska.

A Garancsi-tó a Budai-hegység határán, a főváros központjától körülbelül 45 perces autókázásra található. A 102-es útról Tinnyénél kell letérni a Kossuth Lajos utcába. Sőt, mivel a tó saját buszmegállóval rendelkezik, akár tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető.

Deseda tó (Somogy megye)

A Kaposvártól északra fekvő mesterséges tó a leghosszabb Magyarországon. Nem csak kedvelt pihenőhely, de kerékpárral is járható túraútvonal veszi körbe. Szinte az egész tó körbejárható két keréken aszfaltozott útvonalon. Ha jó az idő, a kirándulóhajóra is felszállhatunk, de nyugaton kilátó is várja a látogatókat, ahonnan a tó mellett a környékbeli erdőkre is fantasztikus kilátás nyílik.

A Toponárhoz közeli részt elsősorban a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők kedvelik, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők látogatják. A Desedát teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, járhatók kerékpárral is körbetekerhetőek. Hidegebb teleken a tó jól befagy, ilyenkor korcsolyázó helyként is népszerű.

A Deseda tó több irányból jól megközelíthető. Kaposvár felől a Toponári városrészben a "Vízi sporttelep" táblát követve juthatunk a tó keleti partjára. Kaposfüreden a templomnál kell letérni a főútról, ahonnét murvás út visz a vízpartra. A 67. számú főút Somogyaszaló előtt halad át a tó északi részén.

Nagyteveli tó (Veszprém megye)

Nagytevel, egy Pápától alig 10 km-re található kis bakonyaljai település, melynek festői szépségű tavacskája még kevésbé ismert a kirándulók körében. Bár a tó egy víztározó, amelyet az 1980-as évek elején hoztak létre a Pápai-Bakony-ér felduzzasztásával, ennek ellenére erdővel borított, dombos táj fogja körül. Homokos partú strandját néhány városi turistát leszámítva csak a helybeliek látogatják, ezért talán a békésebb úti célok közé tartozik a listánkon felsoroltak közül.

A part ennek ellenére parkosított parton és öltözőket, WC-t, valamint zuhanyzó is találhatunk. A strand mellett sátoros és lakókocsis kempinget is találunk. Padok, asztalok és kialakított sütögető helyek több helyen találhatók a kempingben. Horgászhelyeket is kialakítottak,  a kijelölt területen engedéllyel vagy napijegy megváltása ellenébe rendezett körülmények közt várhatjuk a kapást. A strand is fizetős. A felnőtt belépő 700, a diák/nyugdíjas 400, a gyermekjegy 300 forint, 6 év alatt ingyenes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bokodi-tó (Komárom-Esztergom megye)

Eredetileg a Vértesi Erőmű hűtőtavaként építették a hatvanas években úgy, hogy felduzzasztották az itt átfolyó Által-eret. Mivel a tó hőmérsékletében épp kedvező a halaknak és más állatoknak, az évek alatt horgászparadicsommá vált a környék. A parton kialakított úszó falut megnézni az ország másik feléből is érkeznek az Oroszlányhoz közeli tóhoz.

A cölöpházakkal tarkított horgászparadicsom új értelmet ad a tóparti kikapcsolódás fogalmának. Kirándulás mellett egy szelfi helyszínnek is tökéletes lehet. Rengeteg ponty, kárász, keszeg, harcsa és amur található az állóvízben, de naphal és angolna is  simán horogra akadhat. A tó ezért akár egész hetes pecázásokra alkalmas, amihez számos bérbeadó házból válogathatunk. A Bokodi-tavat több irányból is meg lehet közelíteni. A legkönnyebben Oroszlány felől, a Dózsa György úton keresztül. A város belvárosától nagyjából 40 perces menetidővel kell számolni. A stégekhez és a lebegő házakhoz viszont csak rossz minőségű földutak vezetnek, sűrűn erdővel benőve.

Csaj-tó (Csongrád-Csanád megye)

A Szegedtől körülbelül ötven kilométerre Tömörkényen fekvő szikes tavat a hatvanas években kezdték halastóvá alakítani más tavakkal együtt. Az összes hazai gémféle költ itt, de láthatunk itt sirálykolóniákat is - ennek érdekében fel is húztak itt egy körkilátót, hogy közelről figyelhessük meg a szárnyasokat.

Magyarország szárnyas faunájának egyharmada megfigyelhető itt. A fokozottan védett élőhelyek kivételével, tanösvényeken és turista útvonalakon szabadon látogatható. A nemzeti park madármegfigyelő toronnyal és lőréses lessel is rendelkezik. Máté Bence világhírű magyar természetfotós több díjnyertes fotóját is itt készítette.

Vadása-tó (Vas megye)

A Vas megye déli részén lévő Őrségben lévő kedvelt üdülőterület valójában két tóból áll. Hegyhátszentjakab községhez tartoznak, onnan is érhetők el. A tucatnyi forrás által táplált tavakat az azonos nevű forrás felduzzasztásával hozták létre - délen láthatók is a gátak. Az itteni rész a turisztikai célpont is.

A horgászok körében is nagyon kedvelt hely: ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász fogható itt. Csak a délebbi tó a jobban kiépített, ennek keleti partján működik nyáron a fizetős strand is, a tőle nyugatra elhaladó út mentén pedig nyaralók és vendéglátóegységek sorakoznak. Keleti oldalán halad el a sárga turistajelzés is. Az északi tó nincs ennyire kiépítve, ezt teljesen erdő veszi körül, vizéből pedig tuskók állnak ki.

Megyer-hegyi tengerszem (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Védett terület a tó és egész környéke, amelyek az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartoznak. A tavat sziklafalak veszik körbe, melyek 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. Nem csak kiránduló-, de földrajzi és kulturális bemutatóhely is. Gyalogos tanösvény vezet ide, amely nagyon népszerű a hazai természetjárók között.

A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról. 2019-ben a tónál komoly fejlesztések zajlottak. Az ekkor kiépített Ciróka pihenőparkban büfét, mosdót, esőbeállót is találunk. Egy új kilátótorony is épült a Megyer-hegy tetején, ahonnan csodás panoráma nyílik a zempléni tájra. A kilátó a tengerszemtől északra található, pár perces sétára a Piros kereszt jelzésű úttól, az útvonalon található táblák is segítenek odatalálni. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

Jósvafői tengerszem (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Szintén az aggteleki terület része, a smaragdzöld színéről híres tó egy szűk völgy alján fekszik. A negyvenes években áramtermelésre duzzasztották fel az itteni karsztforrást, ebből mára lenyűgöző természeti kincs lett. Az itteni forrás egyébként a Magyarországon a legnagyobb vízhozamú a hideg vizűek közül. A kőmederbe terelt, sebes folyású patakágak fölött fahidakon lehet megcsodálni a területet.

Mélyen beszőtt erdei ösvény vezet a tóhoz, melynek tükre felett magasan tornyosulnak a partot szegélyező fák. A víz felszínének egy részét békalencse borítja, ezt leszámítva a vize kristálytiszta és gyönyörű, smaragdzöld színben pompázik. A tó délkeleti részén egy nagy kiterjedésű stég várja a látogatókat.

A túrázni érkezőknek, érdemes megjárnia a tó mellett futó tanösvényt is. A terület apró fahídjain átkelve  vízesés halk zubogását élvezhetjük. Maga a vízesés egy kővel kirakott gáton csobog le. Ha erre járunk, kis szerencsével láthatunk vízi rigót, hegyi billegetőt, vagy akár foltos szalamandrát is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm