Nyíregyháza, 2021. május 5.A felhasznált kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák üres fecskendõit a veszélyeshulladék-tárolóba dobják Pethõ Andrea háziorvos újfehértói rendelõjében 2021. május 5-én.MTI/Balázs Attila

Több százezer magyar lélegezhet fel: ezt a vakcinát is elfogadják az osztrákok

2021. május 18. 08:26

Határátlépéskor a nyugati vakcinák mellett a kínai Sinopharmot is elfogadják az osztrákok szerdától: azoknak a magyaroknak sem kell karanténba vonulnia, vagy tesztelnie, akiket ilyennel oltottak. Viszont, mint kiderült, akik Szputnyit V-t kaptak, azonak még mindig szükséges a 24 óránál nem régebbi, negatív teszt. Arról nem tudni, hogy a Sinopharm oltásra jár-e osztrák Zöld Kártya is, amellyel például kávéházba, étterembe, szállodába, uszodába lehet menni.

Szerdától új beutazási szabályok lépnek érvénybe Ausztriában: aki tudja bizonyítani, hogy átesett a betegségen, vagy be van oltva, illetve negatív tesztet tud felmutatni, annak nem kell karanténba vonulnia. Az Egészségügyi Minisztérium által bejelentett új szabályok szerdán 0 órakor lépnek hatályba.

Sok országban csökken a fertőzések száma, így megkönnyíthetjük a belépést Ausztriába az ország nyitó lépéseivel párhuzamosan - mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. A tárcavezető egyúttal azt is bejelentette: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák mellett azokat az oltóanyagokat is elfogadják, amelyek a WHO-tól kapták meg a jóváhagyást.

Így azok a magyarok, akik Sinopharm-vakcinát kaptak, minden gond nélkül beléphetnek Ausztria területére. Ugyanakkor a Szputnyik V oltóanyag még nem ment át sem az EMA, sem a WHO ellenőrzésén, így azt nem fogadják el az osztrákok.

Wolfgang Mückstein a Kurier szerint hozzátette azt is, hogy a magas fertőzöttségű országokból érkezőknek továbbra is karanténba kell vonulnia, hogy megakadályozzák a különféle variánsok terjedését.

A határon német vagy angol nyelvű oltási dokumentumot kell bemutatni, a gyógyultaknak pedig erről olyan orvosi igazolás szükséges (szintén angol, vagy német nyelven), ami 6 hónapnál nem régebbi.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lehet menni osztrák szállodába, étterembe?

Az osztrák miniszter arről nem beszélt, hogy a kinti védettségi igazolvány igénylésekor is elfogadják-e a Sinopharmot. Hétfőn robbant a hír, hogy nem minden vakcina után jár az osztrák Zöld Kártya, amellyel kávéházba, étterembe, szállodába vagy uszodába lehet majd menni Ausztriában: az egészségügyi minisztérium jelezte, csak az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat fogadják el. Azoknak, akiket külföldön oltottak be, keleti vakcinákkal, azknak továbbra is negatív tesztet kell bemutatniuk, ha a fenti helyek valamelyikére akarnak menni az országban.

Az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, és a Johnson&Johnson vakcináját fogadta el, csak az ezekkel oltottaknak jár automatikusan az osztrák védettségi igazolás.

Fotó: Balázs Attila, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?