31 °C Budapest
Friends hanging out at big music festival

Ez lehet a 2021-es fesztiválszezon mentőöve? Még nem engedték el az idei évet

2021. április 27. 10:59

Jelenleg 3 millió 679 730 fő kapta meg Magyarországon legalább az első oltást, 4 millió beoltottnál pedig új élet kezdődik: nyitnak a mozik, a színházak, állatkertek, fürdők, bár a zenés, táncos rendezvények engedélyezésére még várni kell, a szakma már gőzerővel készül rá. Nincsenek azonban könnyű helyzetben szervezők, sőt, az egész szektor megsínylette a járványt.

A pandémia miatt tavaly szinte az összes fesztivál elmaradt, idén egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy sem a Volt Fesztivál, sem a Balton Sound nem kerül megrendezésre a nyáron. A legnagyobb hazai fesztivál, a Sziget felől egyelőre még nincs hír.

De nem csak a nyári könnyűzenei rendezvények miatt nevezik hazánkat a fesztiválok országának, rengeteg kisebb helyi művészeti, zenei, gasztronómiai élmény várta a magyarokat és külföldieket a tavasz első napsugarától az ősz legvégéig. Legalábbis 2019-ig így volt. Már a tavalyi évben is nélkülöznünk kellett a rendezvények nagy részét egészen augusztusig, de nagyobb baj, hogy a szektorban dolgozók, a szervezők és a lebonyolítók munka és bevétel nélkül maradtak.  A pár hete megalakult a Magyar Turisztikai Program Alapítvány létrejöttének célja, hogy a szektort segítse.

Az Alapítvány célja összefogni a rendezvényipar szereplőit, legyen szó zenei és kulturális fesztiválokról, turisztikai rendezvényekről, konferenciákról, nemzetközi sporteseményekről, egyedi vagy akár városi programokról. Szeretnénk támogatni a rendezvények fejlődését egy olyan hálózat létrehozásával, ahol a különféle területek képviselői egyeztetnek egymással. Első lépésként pedig azon dolgozunk, hogy ismét, biztonságos módon visszatérhessenek a különféle rendezvények az életünkbe, ezekhez konkrét javaslatokat is kidolgoztunk, miként mehetne végbe a rendezvények újraindítása

– mondta el a Pénzcentrumnak Botond Szabolcs, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnöke. Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben szándékozik belefolyni a fesztiválok működésébe a későbbiekben az Alapítvány, a társelnök azt válaszolta, egyáltalán nem szeretnének belefolyni a fesztiválok és rendezvények működésébe, csak a kutatásban, információ gyűjtésben szeretnék a segítségüket kérni, melyeknek köszönhetően megfelelő pályázatokat írhatnak ki a rendezvények megsegítésére, és támogathatják az információátadást. Botond Szabolcs hozzátette:

„Egy olyan, a rendezvényeket segítő ökoszisztéma létrehozásán dolgozunk, ahol a rendezvények szereplői kommunikálnak egymással, legyen szó tudásmegosztásról vagy a programok koordinálásáról, például, hogy elkerüljék a rendezvénytorlódást, hogy minden eseménynek legyen lehetősége betölteni az adott régióban kulturális, gazdasági szerepét.”

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Több szervezet is sérelmezte, hogy a Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének jelentős része a hivatalosan szerződött technikai partnerhez került megvalósítási költségként, a bekerült zenekarokhoz, előadókhoz és stábjaikhoz már csak az összeg kisebb hányada jutott el – kérdésünkre, miszerint az Alapítványnak célja-e, hogy a jövőben az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülhetőek legyenek Oszko-Jakab Natália, az Alapítvány másik társelnöke közölte:

"Az Alapítvány nem ismeri a Raktárkoncertek költség struktúráját. Célunk, hogy a lehető legtöbb forrás jusson el a szektor szereplőihez legyen szó fellépőkről, rendezvényekről, technikai szolgáltatókról vagy a háttérszakma bármely más szereplőjéről. Az Alapítvány különböző, ezt a célt szolgáló támogatási formák kidolgozásával segíti a cél elérését."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?