13 °C Budapest

Március 15. - Az ünnep számokban

Pénzcentrum
2010. március 16. 09:02

Több mint 25 ezren fordultak meg délelőtt 9 óra és 18 óra között az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett "Március 15. - Közös Tavaszunk" elnevezésű ünnepi rendezvénysorozaton a fővárosban.

Délelőtt több ezren szavalták együtt Petőfi Sándor Nemzeti dalát a Nemzeti Múzeum előtti szabadtéri ünnepi előadás keretében. Az este 6 órás zárásig pedig több mint 20 ezer ünneplő látogatta meg a Lánchíd pesti hídfőjénél és a Roosevelt téren felállított "Széchenyi korzót". A történelmi játszóház és huszártábor próbatételeit 4 ezernél is több gyerek teljesítette a nap folyamán - közölte a a Kormányszóvivői Iroda.

Mintegy 5 ezer ember volt kíváncsi a Nemzeti Múzeum előtti ünnepi műsorra, amelyen a fellépők - köztük Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Stubnya Béla és Egyházi Géza - a résztvevőkkel közösen szavalták el a Nemzeti Dalt. A látványos előadásban 200 táncos, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység és hagyományőrző honvédek, huszárok is közreműködtek Nem kevésbé voltak népszerűek a családi programok, a Lánchíd pesti hídfője és a Roosevelt tér Széchenyi István előtt tisztelegve "Széchenyi korzó"-vá alakult, ahol történelmi játszóház és huszártábor várta az ünneplő családokat.

A programra több mint 20 ezren látogattak el, a történelmi játszóház és haditábor próbatételeit pedig 4 ezer gyerek teljesítette. A történelmi játszóház próbatételein többek között a 150 éve elhunyt Széchenyi Istvánra emlékezhettek a résztvevők. A térre látogatók korhű nyomdagép segítségével nyomtathatták ki a Nemzeti dalt és a 12 pontot.

A Roosevelt téren a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség részvételével '48-as huszár és honvéd tábor lovakkal, szekerekkel, ágyúkkal, hadi konyhával, sátrakkal, alkalmi istállókkal várta a több ezer látogatót. A nap folyamán több száz gyerek próbálta ki a lovaglást a huszárok lovain és mintegy 1200 látogató ült fel a lovas fogatokra, melyek a Lánchídon szállították ingyenesen az ünneplőket.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?