14 °C Budapest

Egymást érik a vasúti fejlesztések

2010. február 1. 09:47

Kiemelt figyelem övezi a hazai vasútvonalakat: 2009-ben 16 projekt valósult meg, amelyeket idén további fejlesztések követnek.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) prioritásként szerepel a vasúti közlekedés és áruszállítás feltételeinek javítása. Ennek magyarázata, hogy rossz állapotban vannak a pályatestek, elöregedett a járműpark, a villamosított pályaszakaszok aránya alacsony. Mindez nyilvánvalóan rontja a vasút versenyképességét a közúti közlekedéssel szemben - írta a Világgazdaság.

A közlekedési nagyprojekteknél az engedélyezési eljárás felgyorsítását szolgálja, hogy "nemzetgazdaságilag kiemelt projekt" státust kaptak az ÚMFT Közlekedési Operatív Programjában (KÖZOP) szereplő fejlesztések. Ugyanakkor nagyprojekti voltukból - költségvetésük túllépi a közlekedésfejlesztési projekteknél megszabott 50 millió eurós határt - következik, hogy Brüsszelben is át kell esniük egy engedélyeztetési eljáráson. A vasúti fejlesztések közül ezen már szerencsésen túljutott a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítését szolgáló nagyprojekt. Ennek a 48,6 milliárd forint értékű fejlesztésnek a támogatási kérelmét a múlt év végén hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Ugyancsak már a folyamatban lévő fejlesztések közé tartozik a Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciójának I /1-es üteme. A csaknem 120 milliárd forintos beruházás keretében megépül a második vágány Kelenföld és Tárnok között. Emellett átépül a Kelenföld-Székesfehérvár közötti vasúti pálya, a villamos felső vezeték, és megújulnak a műtárgyak is.

Már zajlik az elővárosi vasúthálózat fejlesztését szolgáló projektek előkészítése. A budapesti agglomeráció 11 elővárosi vasútvonalát gyakorlatilag két projekt keretében korszerűsítik és bővítik. A 2,3 milliárd forintos, tisztán hazai támogatással megvalósuló beruházás a Keleti és a Nyugati pályaudvar csatlakozó vonalszakaszai elővárosi célú fejlesztését készíti elő (engedélyezési tervek, a járműtender műszaki paraméterei stb.). A KÖZOP keretében tervezett másik, 4,8 milliárd forint támogatású projekt keretében elkészülnek az engedélyezési, tender- és kiviteli tervek, valamint a teljes vonalhálózaton P+R parkolók tervei, s az összeállított támogatási kérelmek is.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?