9 °C Budapest

Egymást érik a vasúti fejlesztések

2010. február 1. 09:47

Kiemelt figyelem övezi a hazai vasútvonalakat: 2009-ben 16 projekt valósult meg, amelyeket idén további fejlesztések követnek.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) prioritásként szerepel a vasúti közlekedés és áruszállítás feltételeinek javítása. Ennek magyarázata, hogy rossz állapotban vannak a pályatestek, elöregedett a járműpark, a villamosított pályaszakaszok aránya alacsony. Mindez nyilvánvalóan rontja a vasút versenyképességét a közúti közlekedéssel szemben - írta a Világgazdaság.

A közlekedési nagyprojekteknél az engedélyezési eljárás felgyorsítását szolgálja, hogy "nemzetgazdaságilag kiemelt projekt" státust kaptak az ÚMFT Közlekedési Operatív Programjában (KÖZOP) szereplő fejlesztések. Ugyanakkor nagyprojekti voltukból - költségvetésük túllépi a közlekedésfejlesztési projekteknél megszabott 50 millió eurós határt - következik, hogy Brüsszelben is át kell esniük egy engedélyeztetési eljáráson. A vasúti fejlesztések közül ezen már szerencsésen túljutott a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítését szolgáló nagyprojekt. Ennek a 48,6 milliárd forint értékű fejlesztésnek a támogatási kérelmét a múlt év végén hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Ugyancsak már a folyamatban lévő fejlesztések közé tartozik a Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciójának I /1-es üteme. A csaknem 120 milliárd forintos beruházás keretében megépül a második vágány Kelenföld és Tárnok között. Emellett átépül a Kelenföld-Székesfehérvár közötti vasúti pálya, a villamos felső vezeték, és megújulnak a műtárgyak is.

Már zajlik az elővárosi vasúthálózat fejlesztését szolgáló projektek előkészítése. A budapesti agglomeráció 11 elővárosi vasútvonalát gyakorlatilag két projekt keretében korszerűsítik és bővítik. A 2,3 milliárd forintos, tisztán hazai támogatással megvalósuló beruházás a Keleti és a Nyugati pályaudvar csatlakozó vonalszakaszai elővárosi célú fejlesztését készíti elő (engedélyezési tervek, a járműtender műszaki paraméterei stb.). A KÖZOP keretében tervezett másik, 4,8 milliárd forint támogatású projekt keretében elkészülnek az engedélyezési, tender- és kiviteli tervek, valamint a teljes vonalhálózaton P+R parkolók tervei, s az összeállított támogatási kérelmek is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem