7 °C Budapest

Itt van! - Ennyit kaszál az állam a robbanó benzinárakon

Pénzcentrum
2009. december 30. 05:55

Újabb jelentős üzemanyagár emelkedésre számíthatnak az autósok január 1-től, hiszen a jövedéki adó július után ismét emelkedni fog. Az adóemeléseknek köszönhetően a költségvetés éves szinten mintegy 50 mrd Ft többletbevételhez jut.

Mint arra korábbi írásunkban már felhívtuk a figyelmet, a hazai benzin- és gázolaj árak 4.6, illetve 3%-kal fognak emelkedni január 1-től a jövedéki adó emelése miatt, melynek hatására a benzin adótartalma 59, a gázolajé pedig 54%-ra emelkedik.


Ezek az adóváltozások a portfolio.hu számításai szerint nagyságrendileg 50 mrd Ft-os költségvetési többletbevételt fognak eredményezni éves szinten.

Az alábbi számítások során:

- a MÁSZ adataiból indultunk ki, melyek a piacnak körülbelül a 85%-át fedik le;
- a töltőállomások forgalmánál 30%-os fuvarozói arányt tételeztünk fel a gázolaj esetében (a legnagyobb fuvarozók saját kutakat használnak);
- a fuvarozók által nem töltőállomásokon felhasznált gázolaj mennyiségét - a jövedéki adó bevételek alapján - 2 mrd literre becsültük;
- a jövő évre várt fogyasztást az idei első három negyedéves volumen dinamika alapján kalkuláltuk, a fuvarozók esetében pedig 20%-os visszaeséssel számoltunk, 2010-ben pedig stagnálást feltételeztünk;
- tekintve hogy az üzemanyagok kereslete erősen árrugalmatlan, nem számoltunk az árnövekedésből adódó kereslet visszaeséssel;
- a fuvarozók esetében az ÁFA visszaigénylés miatt csak a jövedéki adó emelkedés hatásával számoltunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen a számos bizonytalansági faktor következtében az alábbi számítás nem pontos, a nagyságrendet azonban véleményünk szerint kiválóan szemlélteti.

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem