Megújuló elővárosi vasút a fővárosban

Pénzcentrum
2009. december 10. 08:47

Nagyszabású hosszú távú tervei vannak Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (NIF) a budapesti elővárosi közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban. Ezekhez azonban rengeteg forrás szükséges, ezért rövidebb időtávon szerényebbek az elképzelések.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Máig lehet jelentkezni NIF által kiírt Budapest - Tárnok - Székesfehérvár vasúti szakasz felújítására szóló kivitelezési tenderre. Ez az egyik első lépése annak, a vélhetően sok ezermilliárd forintba kerülő és 2034-re megvalósuló elővárosi vasúthálózatnak, amely a tervek szerint a német városok S-Bahn vonalaihoz fog hasonlítani - írja a Napi Gazdaság.

Első ütemben azonban még csak a mostani fejpályaudvarok hálózatrendszerét fejlesztenék, ezek jóval kisebb költséget, összesen 550 milliárd forintot tesznek ki.

Amennyiben a nyáron benyújtott támogatási kérelemre pozitív válasz érkezik, uniós pénzből megújulhat a Budapest - Pilisvörösvár - Esztergom vasúti vonal is. A fejlesztések révén 2014-re eltűnnének a szintbeli 10-es főutat keresztező vasúti átkelőhelyek, és sok helyen kétpályássá válna a szakasz. A projekt keretében a megállók mellett P+R parkolókat is kialakítanának minden állomáson. A vonal felújítása 43,5 milliárd, a parkolók pedig 5 milliárd forintba fognak kerülni.

45 milliárdért szintén megújul a pusztaszabolcsi vasúti vonal is. A felújítás első üteme Százhalombattáig tart, az engedélyezési tervek erre a szakaszra már készen állnak, a fejlesztés 2012-ben indulhat, a NIF a projekt támogatási kérelmét 2011-ben nyújtja be Brüsszelnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20