18 °C Budapest

Megújuló elővárosi vasút a fővárosban

Pénzcentrum
2009. december 10. 08:47

Nagyszabású hosszú távú tervei vannak Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (NIF) a budapesti elővárosi közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban. Ezekhez azonban rengeteg forrás szükséges, ezért rövidebb időtávon szerényebbek az elképzelések.

Máig lehet jelentkezni NIF által kiírt Budapest - Tárnok - Székesfehérvár vasúti szakasz felújítására szóló kivitelezési tenderre. Ez az egyik első lépése annak, a vélhetően sok ezermilliárd forintba kerülő és 2034-re megvalósuló elővárosi vasúthálózatnak, amely a tervek szerint a német városok S-Bahn vonalaihoz fog hasonlítani - írja a Napi Gazdaság.

Első ütemben azonban még csak a mostani fejpályaudvarok hálózatrendszerét fejlesztenék, ezek jóval kisebb költséget, összesen 550 milliárd forintot tesznek ki.

Amennyiben a nyáron benyújtott támogatási kérelemre pozitív válasz érkezik, uniós pénzből megújulhat a Budapest - Pilisvörösvár - Esztergom vasúti vonal is. A fejlesztések révén 2014-re eltűnnének a szintbeli 10-es főutat keresztező vasúti átkelőhelyek, és sok helyen kétpályássá válna a szakasz. A projekt keretében a megállók mellett P+R parkolókat is kialakítanának minden állomáson. A vonal felújítása 43,5 milliárd, a parkolók pedig 5 milliárd forintba fognak kerülni.

45 milliárdért szintén megújul a pusztaszabolcsi vasúti vonal is. A felújítás első üteme Százhalombattáig tart, az engedélyezési tervek erre a szakaszra már készen állnak, a fejlesztés 2012-ben indulhat, a NIF a projekt támogatási kérelmét 2011-ben nyújtja be Brüsszelnek.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?