24 °C Budapest

Halál a fővárosi utakon: Budapest a középmezőnyben

Pénzcentrum
2008. október 9. 13:00

Egy az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács által készített az uniós fővárosokra vonatkozó felmérés szerint Berlin rendelkezik a legbiztonságosabb úthálózattal, ami a halálos közlekedési baleseteket illeti. Budapesten valamivel a 4,1 %-os uniós átlag alatt csökkent a halálos balesetek száma az elmúlt tíz évben. Arányait tekintve a legtöbb tragédia a szlovén és a litván főváros útjain történt.

Az elmúlt évtizedben körülbelül 24 ezer ember vesztette életét közúti balesetben az uniós fővárosok útjain. A tavalyi évben javultak a statisztikák, amíg 2006-ban 1881 haláleset történt az utakon, addig egy évre rá 1560-ra csökkent a tragédiával végződő balesetek száma. A német főváros mellett Párizs büszkélkedhet a legbiztonságosabb közlekedési hálózattal, míg Berlinben 100 ezer lakosra 1,64 halálos baleset jutott 2007-ben, addig a francia fővárosban 1,70 volt ez az arány.

A skandináv országok közlekedési moráljára jellemzően Helsinkiben és Oslóban is 2-es mutató alatti eredményt mértek, mi több a norvég fővárosban 9 % felett csökkent a halálos közúti balesetek száma az elmúlt 10 évben. A lista másik végén Vilnius és Ljubljana éktelenkedik 12,09-es, illetve 12,98-as mutatóval. Mindenképpen meg kell említeni a máltai fővárost, ahol a szűk kis egyirányú utcákban az elmúlt hét évben nem történt halálos közúti baleset. Az athéni utakon 226-an haltak meg 2007-ben, őket London követi 222 tragikus balesettel.

A felmérést végző Európai Közlekedésbiztonsági Tanács szóvivője szerint az eredmények javuló tendenciát mutatnak. Megjegyezte, hogy bár a halálos balesetek kockázata a fővárosokban csak fele akkora, mint az országok többi területén, a gyalogosok és a kerékpárosok mégis nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint vidéken.

A tanulmány szerint a legnagyobb fejlődésen a portugál és az ír főváros ment keresztül, Lisszabonban és Dublinban 10 % felett csökkent a közúti halálesetek száma egy évtized alatt. A jelentős javulás a közúti hálózat fejlesztésének, a kerékpárutak építésének és a közlekedési morál javulásának tudható be.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?