Internetes hirdetések miatt is lecsap az APEH

Pénzcentrum
2008. február 8. 08:15

Évente 120-130 ezer autót selejteznek le Magyarországon, ám csak minden másodikat bontják a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően és vonják ki igazoltan a forgalomból. Még mindig van kiskapu, pedig a cél a környezetrombolás és az adócsalás csökkentése volt - írja a Népszabadság.

Szakemberek szerint évente 60-65 ezer autó kerül illegális bontókba vagy kertekbe, erdőkbe. Vélhetően tízezres nagyságrendben vannak "történelmi" hagyatékok országszerte, azaz a tulajdonosok által a "nehezebb időkre" a hátsó kertekbe, sufnikba betárolt elhasznált autók. Napjainkban közel kétszáz regisztrált bontó mellett ezer cég tevékenykedik, és bár ezekről nincs hivatalos nyilvántartás, nagyjából ekkora nagyságrenddel lehet számolni a szolgáltatásokról szóló hirdetések alapján.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának ellenőrei is olyan cégeket kerestek fel, melyek bár nem szerepeltek a regisztrált hulladékkezelők listáján, újságokban, világhálón mégis ilyen tevékenységből származó bontott alkatrészek forgalmazását hirdették. A rapid ellenőrzési osztály munkatársai százharminc telephelyen kezdeményeztek próbavásárlást, miközben sok esetben árueredetet és a foglalkoztatás körülményeit is vizsgálták. Valamivel több mint száz jogsértéssel kapcsolatban közel ötmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és több mint tíz esetben üzletbezárásra is sor került. A legtöbb vizsgálat és bírságolás a közép-magyarországi régióban volt, de a többi régióban is sor került régiónként 10-15 vizsgálatra.

A hatósági eljárások ezzel nem fejeződtek be, az e területen tevékenykedők számíthatnak ismételt vizsgálatra, átfogó adóvizsgálatra, amelyek következményei már sokkal súlyosabbak is lehetnek.

Magyarországon évente 120-130 ezer roncsautót kellene bontási-átvételi igazolással feldolgozni, ám törvényesen és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően ennek felét, 60-65 ezret darabot vonnak ki végleg a forgalomból. Ez nemcsak több ezer tonnányi fémhulladékot, műanyagot és gumit, hanem maró hatású fékfolyadékot, valamint csatornába vagy földbe eresztett háromszáz tonnányi olajat is jelent.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm