14 °C Budapest

Milliókat érő autós bakik: amikor a lízingcég visszavág...

Pénzcentrum
2008. január 24. 05:40

Nem isszák ám olyan forrón... Nincs kiút a szerződésből, ha a hitelfelvétel helyett, az alacsonyabb önrész érdekében lízingeled a kiszemelt autót? Ha mégsem alakulnak jól a dolgok, könnyebben elviszik alólad a kocsit? Ezek azok a hiedelmek, melyek sokakat visszatartanak attól, hogy a tulajdonszerzést jelentő hitel helyett inkább az alacsonyabb kockázat miatt alacsonyabb törlesztőrészleteket is jelentő lízinget válasszák.

Az alaptalan félelmek közül ez alkalommal csupán egyet szeretnénk eloszlatni, így azt vesszük górcső alá, hogy milyen tényezők akadályozzák a lízingszerződés felbontását, illetve hogy milyen gátakkal kell szembesülnie annak, aki a hirtelen támadt pénzhiányt a lízingelt autó értékesítésével szeretné feloldani.

Nem isszák olyan forrón...

Ám mielőtt a felvázolt probléma mélyére ásnánk, mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a lízing esetében a lízingbe vevőt ugyanazok jogok illetik meg mint a hitelnél a hitelfelvevőt. Nincs tehát okunk attól félni, hogy a finanszírozó cég, amint tud rögtön lecsap dédelgetett autónkra.

A visszavett autókon a lízingbeadó is bukik, ezért rövidtávú pénzzavar esetén mindkét fél arra törekszik, hogy megoldást találjon a problémára. A tavalyi év utolsó negyedévében napvilágot látott adatok, melyek a késedelmes fizetők számát több tízezerre tették, azt jelzik, hogy a lízingcégek túl messzire mentek a potenciális ügyfélkör bővítésének tekintetében.

A 0 százalékos önrész és 10 éves futamidő mellett igénybe vehető konstrukciók esetében ugyanis az ügylet fedezetét adó autó jóval gyorsabban amortizálódik, mint ahogy a tőkerész csökken. Ez lopás, totálkár, a szerződés lezárása vagy akár csere esetében azt jelenti, hogy az ügyfélnek az átlagosnál mélyebben a zsebébe kell nyúlnia - tudhattuk meg a Budapest Lízing Zrt. illetékesétől.

A hosszabb futamidő a hitelminősítésnél is szerepet játszik, 10 év esetében ugyanis már nagyobb hangsúlyt kap az adós hitelminősítése, a fedezet alapon való finanszírozás kockázatosabbá válása miatt.

A lízingszerződések átlagos megélt futamideje 3 év körül alakul, miközben 80 százalékuk eredetileg 5 évnél hosszabb távra köttetik meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy sokan vannak, akik időközben lezárják az ügyletet, vagy éppen egy fiatalabb autóba ülnek át. Az átlagos szerződési idő alakulásában emellett a bedőlt hitek állományában bekövetkezett változás és az egyéb okok miatt felbomlott szerződések is szerepet játszanak.

Mikor bomlik fel egy lízingszerződés?

A lízingszerződést mindkét fél felbonthatja. A felmondási feltételeket minden társaság esetében az általános szerződési feltételek tartalmazzák. A leggyakoribb okok között azonban a Raiffeisen Lízing a fizetési kötelezettség elmulasztását, a Casco biztosítás törlését, illetve a gépkocsi átalakítását sorolja fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Átalakítás alatt persze nem a sufni tuningot, vagy a gázüzeműre való átalakítást kell érteni. Motort cserélni, tehát visszafordíthatatlan átalakításokat azonban nem lehet végrehajtani az autón, legalábbis a végtörlesztésig semmiképpen.

Amennyiben az ügyfél nem kívánja tovább fizetni a lízingdíjat, felbonthatja a szerződést. Ekkor három lehetőség áll rendelkezésére: a végtörlesztés, az értékesítés és a hitelátvállalás. Előbbi kettő között a különbséget azt jelenti, hogy a sima végtörlesztés alatt az értékesítésen kívüli forrásokat értjük.

Amennyiben az ügyfél a végtörlesztést választja, mindenképpen számolnia kell a fennálló tőketartozása, a kiszámlázott és meg nem fizetett egyéb tételekkel és a visszafizetés időpontjáig felmerülő kamatok mellett a lezárási díjjal, melynek mértéke társaságonként 2 és 5 százalék között változik.

Míg a Budapest Lízing, az K&H Lízing, a Raiffeisen Lízing és a Merkantil csoport a fennálló tőketartozás százalékában határozza meg a lezárási díjat, addig az MKB Euroleasingnél a szerződéskötéstől eltelt idő alapján a szerződéses összeg 4-2 százalékában állapítják meg a végtörlesztéskor felszámított díjat.

Van vevő, de nincs pénz? Erre is van megoldás

Valaki átvállalná? Valahol azt is lehet...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem