19 °C Budapest

Ma délutántól újabb szakaszon száguldhatunk és fizethetünk

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 10:38

2007. augusztus 8-án - a 15:00 órakor tartandó ünnepélyes átadást követően - adják át a forgalomnak az M7 autópálya Zamárdi-Balatonszárszó közötti 14 km hosszú új szakaszát, mely a Kőröshegyi völgyhidat is magában foglalja.

Az új szakaszon, melyet a közforgalom az ORFK és a közútkezelő közös ellenőrzését követően, előre láthatóan 18 órakor vehet igénybe, két közbenső csomópont található:

-115. jelű csomópont (Balatonendréd, Zamárdi)
-121. jelű csomópont (Baaltonföldvár, Bálványos)

A Zamárdi és Balatonszárszó között szakasz az M7 autópálya két, már használatban lévő részét köti össze, így Budapesttől a Balaton déli partjának legtávolabbi pontjáig, Balatonkeresztúrig végig autópályán lehet közlekedni.

Az új autópálya szakasz legfontosabb eleme a Kőröshegyi völgyhíd, melynek hossza 1872 m, legmagasabb pontja a terepszinttől 88 méter, szélessége 23,80 m méter. Magyarország leghosszabb feszített vasbeton hídja mellett a szakaszon több jelentős méretű völgyhíd is található, melyekről remek kilátás nyílik a Balatonra. Ezeken a különleges adottságú szakaszokon is - a többi autópályához hasonlóan -balesetveszélyes és tilos a megállás. Az Autópálya Rendőrség és az ÁAK Zrt. szakemberei a völgyhídon a közlekedési szabályok betartását fokozottan ellenőrzik, munkájukat térfigyelő kamerarendszer is támogatja, amelynek segítségével a hídon az útpálya minden pontja belátható. A forgalombiztonságot növeli, hogy a híd két oldalára mátrixtáblát szereltek, amelyek az esetleges balesetekről és sávlezárásokról szolgáltatnak információkat, illetve szükség esetén a forgalomterelések lebonyolításában is segítséget nyújtanak.

A szakasz üzemeltetését két, már működő üzemmérnökség (Balatonvilágos és Fonyód) végzi. A Fonyódi Mérnökséghez tartozik, de célzottan a Kőröshegyi Völgyhíd biztonsága érdekében létesült a Kőröshegyi Hídmesterség, amely nyáron két fővel, télen, a 24-órás szolgálat ellátása érdekében, hat fővel üzemel. A Hídmesterség speciális gépparkkal rendelkezik, többek között a birtokában van egy olyan, Magyarországon egyedülálló hídvizsgáló berendezés, amelynek a legnagyobb a gémnyílása, így a híd tetejéről képes a kosarat a híd alatt, annak közepéig eljuttatni. Ez a gép ellenőrzi majd a magyarországi autópálya-hálózat összes nagyobb hídját, így az Pentele hidat és a M0 autóút Duna-hídjait is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakaszon a helyszínrajzi adottságok miatt pihenőhelyet nem terveztek, így fontos tudni, hogy jelenleg a Balaton déli partja melletti pályarészen nem található üzemanyag-töltő állomás. (Később Balatonlellénél és Balatonkersztúrnál épül komplex pihenőhely). Tankolási lehetőség az autópályán legközelebb a már üzemelő szakaszon a 95. km-nél a Sóstói pihenőhelyen van.

Az M7 autópálya új szakasza valamennyi járműkategória részére díjköteles lesz. Matricaellenőrzésre ennek megfelelően ezen a szakaszon is folyamatosan számítani kell.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?