23 °C Budapest

Lassuló termelékenységnövekedés, dráguló munkaerő

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 17:00

Lassult a termelékenység javulása az USA-ban a második negyedévben. A fajlagos munkaköltségek ezzel párhuzamosan emelkedtek. A termelékenység a hivatalos adatok szerint 1.8%-kal javult a második negyedévben, ami 0.4%ponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbi előzetes adatnál. Az első negyedévben a javulás 3.2%-os volt. A fajlagos munkaköltségek 2.5%-kal nőttek, az egy évvel korábbi szintet

Lassult a termelékenység javulása az USA-ban a második negyedévben. A fajlagos munkaköltségek ezzel párhuzamosan emelkedtek. A termelékenység a hivatalos adatok szerint 1.8%-kal javult a második negyedévben, ami 0.4%ponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbi előzetes adatnál. Az első negyedévben a javulás 3.2%-os volt.

A fajlagos munkaköltségek 2.5%-kal nőttek, az egy évvel korábbi szintet pedig 4.2%-kal haladták meg. Ez igen jelentős növekedésnek számít.

A teremelékenység javulásának lassulása a munkaköltségek jelentősebb emelkedésével az inflációs félelmeket táplálhatják. Ennek ellenére a mai adatok az amerikai gazdaságról alkotott makroképet feltehetően nem változtatják meg érdemben.

A FED Nyíltpiaci Bizottsága szeptember 20-án ülésezik. Egyelőre elemzői körökban is nagy a vita, hogy a testület folytatja-e a mérsékelt kamatemelést. A Bizottság feltehetően foglalkozik majd a Katrina hurrikán hatásaival, az energiapiac hosszabb távú kilátásaival.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?