16 °C Budapest

Jönnek a műanyag pénzek: mi is fizethetünk plasztik forinttal?

2013. december 19. 05:34

Egyre több ország dönt úgy, hogy fokozatosan lecseréli papír-alapú bankjegyeit, és egy újabb készpénz-technológiára, a (részben vagy egészben) műanyag pénzre vált. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, mikor fizethetünk mi papír helyett műanyag bankóval?

Egyre több országban használnak műanyag, pontosabban polimer bankjegyeket. Brunei, Új Zéland, Vietnam, Kanada, Malajzia, Izrael, vagy Románia után tegnap jelentette be a Bank of England, azaz a brit jegybank, hogy 2016-tól átállnak a polimer bankókra. A szigetországban a legnépszerűbb, 5 és 10 fontos papírpénzeket (pontosabban nem papír, hanem gyapot - ez a magyar bankjegyek alapanyaga is) cserélik elsőként. A műanyag pénzt természetesen nem úgy kell elképzelni, mint egy bankkártyát, első ránézésre a hagyományos bankjegyre hasonlít, igaz, más a tapintása, máshogy (szinte egyáltalán nem) gyűrődik, és általában vékonyabb is.

Miért jobb a polimer bankjegy, mint a "hagyományos" papírpénz?

A Bank of England tanulmánya három fő érvet említ a műanyag bankjegyek mellett:

- Biztonságosak: sokkal nehezebb hamisítani őket, mint a papírpénzt, leginkább a különleges, hétköznapi emberek számára elérhetetlen nyomdatechnológia miatt.

- Tartósak: a hagyományos papírpénzek gyártása költséges, viszonylag könnyen elszakadnak, rongálódnak. Egy polimer bankjegynek az sem árt, ha kimossuk, sőt, sokáig megőrzi színét, jelzéseit. Bár gyártásuk költségesebb, hosszabb távon mindenképp megéri a használatuk.

- Tisztábbak: felmérések szerint pénzeink sok baktériumot hordoznak (természetesen azért, mert sok kézben megfordulnak). A műanyag bankók ebben a versenyben is jobban teljesítenek.

Ausztrál dollár - 1993 óta polimerből

Nálunk mikor lesz?

Magyarországon jelenleg nincs napirenden a papír alapanyagú bankjegyek felváltása polimer bankjegyekre - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint írták, a polimer bankjegyek néhány országban évek óta jelen vannak ugyan, mégis a világ jegybankjainak meghatározó többsége továbbra is a papír alapú, esetleg papír-műanyag kombinációjú bankjegyek alkalmazását részesíti előnyben (például a két "világpénz" mint az amerikai dollár, vagy az euró esetében is).

A nemzetközi kibocsátói tapasztalatok szerint a papírgyártási és nyomdaipari technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően a papír alapú bankjegyek esetében továbbra is magas fokú hamisítás elleni védettség érhető el, továbbá az elmúlt évek során jelentősen növekedés volt elérhető a bankjegyek élettartamát illetően, miközben előállításuk is költséghatékony - véli az MNB.

Tulajdonképpen a miénk sem papír

A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusművész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot (Ez teszi lehetővé, hogy a bankjegy kézről- kézre járva, hajtogatva, gyűrve is sokáig felismerhető és forgalomképes maradjon), alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem