Így fizetjük meg az ingyenes készpénzfelvételt? Kinek fog fájni?

Pénzcentrum
2013. december 17. 10:34

A napokban számoltunk be arról, hogy a Citibank több ügyfél bankszámlaszerződését is felmondta, és ajánlott helyette egy másik, jóval drágább számlát. A Pénzcentrum.hu információi szerint nem csak a folyószámlák estek áldozatul a bank "felülvizsgálatának", hanem a hitelkártyák is. Egyik olvasónk eddig kimondottan "jó ügyfélnek" számított, néhány hete emelték meg  hitelkártya-keretét, mára mégis felmondták a szerződését. Annak ellenére, hogy a lehető legkörültekintőbben használta kártyáját és soha nem volt semmilyen hátraléka. Mi lehetett a gond?

Az elmúlt napok egyik érdekes pénzügyi híre volt, hogy aCitibank számos lakossági ügyfele bankszámláját mondja fel, és ajánl helyetette egy nem éppen olcsót. Az Index pénteken arról számolt be, hogy a felmondott számlák között többféle típus is van. Ezek helyett az új "nullaforintos" számlára térhetnek át a Citi ügyfelei, amelyben ugyan több dolog (a készpénzfelvétel, a netbank használata, stb.) valóban ingyenes, ám a számlavezetési díj havonta közel 4 000 forint. Kivéve kétmilliós egyenleg felett, ilyen vastag bankszámlája azonban kevés ügyfélnek van.


Szakértők szerint a tranzakciós illeték emelése, illetve az ingyenes készpénzfelvétel februári bevezetése miatt több banknál is változtatásokra készülnek. A kormány lépései miatt ugyanis egy jelentős szegmens van a bankok ügyfelei között, akiken hónapról hónapra pénzt vesztenek a pénzintézetek.

A Citibankot is megkérdeztük a felmondás okairól, hivatalosan annyit közöltek, hogy ez része a bank szokásos felülvizsgálati gyakorlatának.

Pénzcentrum vélemény
Feltételezhető, hogy a bank próbálja csökkenteni a költségeit, méghozzá azokon az ügyfeleken, akik nem hoznak elég bevételt. Ilyenek lehetnek a régi ingyenes folyószámlacsomaggal rendelkezők, azok a hitelkártya tulajdonosok, akik még a tranzakciós illeték bevezetése előtt kerültek a bankhoz és mindig időben, késedelem nélkül rendezik a tartozásukat.

Ez utóbbi ügyfélkör lehet a leginkább problémás, hiszen rendszeresen használja kártyáját, a tranzakciós illetéket mégsem fizeti meg. A bank régi ügyfeleire ezt jófejségből nem hárította át. Ráadásul a hitelkártyák esetén nincs se kamat, se egyéb díj, ha minden hónapban kifizetik a keletkezett tartozást, csak pontokat gyűjt az ügyfél.

A bank tehát egyszer kifizeti a tranzakciós adót, amihez még jön a vásárlások után járó pontok és még a pénzét is használják. Ezt gyakorlatilag ingyen vagy egy olyan éves díjért, ami nem fedezheti ezeket a költségeket. Mivel se betét, se hitel, se folyószámla oldalon nem hoz annyit az ügyfél, hogy ez megtérüljön, felmondja a szerződést. És talán nem véletlen, hogy pont az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése előtt teszi ezt meg.

Ahogy az ingyenes készpénzfelvételről szóló cikkeinkben már többször kifejtettük, véleményünk szerint a díjmentes ATM használatnak (azaz a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételnek) meglesznek a költségei. Ha pedig ezeket a költségeket a bankok nem tudják közvetlenül áthárítani, gyakorlatilag bármilyen más szolgáltatás elkezdhet drágulni vagy - mint jelen esetben - több lehetőség is megszűnhet.


A hitelkártyákat is felmondhatják

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu információi szerint nem csak a folyószámlák estek áldozatul a bank "felülvizsgálatának", hanem a hitelkártyák is. Egyik olvasónk eddig kimondottan "jó ügyfélnek" számított, néhány hete emelték meg hitelkártya-keretét, mára mégis felmondták a szerződését. Annak ellenére, hogy a lehető legkörültekintőbben használta kártyáját és soha nem volt semmilyen hátraléka. Mi lehetett a gond? A Citibank azzal magyarázza a lépését, hogy ez része a szokásos ügyfélkör-felülvizsgálatnak.

Olvasónk levele:

Tisztelt Cím!

A Citibank nemcsak a folyószámlákat mondja fel, hanem a hitelkártyát is. Egy hónapja emelték meg a hitelkeretemet -kérésem nélkül-, most pedig felmondták. Csak találgattam, hogy miért, hiszen indokolás nélkül mondák fel.Nem alvó kártya volt, hanem rendszeresen használt. Csak annyi baja lehetett a banknak, hogy mindig időben fizettem, így mindig csak kaptam a pénzt a vásárlások után, és soha nem számíthatott fel díjakat késedelemért. ( és persze a régi tranzakciós illetékmentes időszaki feltételek)
Mindenesetre éredekes, hogy egyik hónapban hitelkeretet emel, a másikban felmondja a szerződést a bank.

Tisztelettel: ****** *****

A Citibank válasza:

Egy-egy esetleges hitelkártya szerződés megszüntetése nem áll kapcsolatban a folyószámla ügyfélkör felülvizsgálatával. Amint utaltunk rá előző állásfoglalásunkban, a hitelkártya ügyfélbázisunkat is, csakúgy mint minden ügyfélszegmensünket folyamatosan felülvizsgáljuk, és ez időnként egyedi esetekben a hitelkártya-szerződés bank általi felmondásához vezethet, a vonatkozó jogszabályok és az ügyfél által aláírt szerződési feltételek betartása mellett.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. október 3. 05:52
Betegeskedik az éppen ma harmincnégy évessé lett egységes Németország. 2003. Megkezdem tudósítói mun...
MEDIA1  |  2023. október 3. 00:36
Az elmúlt 12 hónapban kiemelkedő nézettségi eredményeket ért el a TV2. Ez többek között annak köszön...
Kiszámoló  |  2023. október 2. 14:47
Most olvastam egy cikket egy fagylaltgyártó vállalkozásról, amelyik beleesett abba a hibába, amibe s...
MNB Intézet  |  2023. október 2. 13:38
Digital ecosystems are often concentrated around specific geographic areas where they form a bubble...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM