Itt rejtegetik vagyonukat a magyar milliomosok + fotók!

Pénzcentrum
2013. november 10. 08:06

Legtöbben csak az akciófilmekben vagy a hírekben találkozunk a trezorokkal, pedig viszonylag olcsón, akár néhány ezer forintért is bérelhetünk magunknak az otthoni széfek biztonsági szintjét sokszorosan felülmúló banki fiókokat. Főleg Budapest belvárosában keresettek a biztonságosan, diszkréten megközelíthető trezorok, ahol elhelyezhetjük értékeinket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fejünkben élő mozis jelentek azért is tévesek, mert például készpénzt és lőfegyvereket a banki széfekben a legtöbbször tilos tartani. Sokkal inkább jellemző, hogy fontos íratok, esetleg ékszerek kerülnek a banki trezorokba. Filmszerű élmény azért még érheti azokat, akik így őrzik értékeiket. A legtöbb bank különösen nagy figyelmet szentel a diszkréciónak és külön biztonsági zónában várja az ügyfeleit. Van olyan intézet, ahol a parkolás is ilyen területen történik, ahol már csak a trezorszoba üzemeltetőjével találkozhatunk, más banki alkalmazott még nem is tud az érkezésünkről. A profi biztonsági rendszereken túl ez a megkülönböztetett figyelem teszi biztonságossá a trezorokat.


Miért éri meg széfet bérelni?

Kifinomult, többlépcsős banki biztonságtechnika óvja a trezorokat. Olyan biztonsági szintet képviselnek ezek, amit saját otthonunkban nem tudunk elérni. Hiába vásárolunk több tízezer forintért egy saját széfet, annak távfelügyelete és őrzése sokkal nagyobb költséget jelenthetne, mint a banki szolgáltatás igénybevétele. A banki széfrekeszek egy biztonsági berendezésekkel teljes körűen felszerelt, a többi ügyfél és a banki dolgozók által sem látható, teljesen elkülönülő, védett területen, kívülről gyakorlatilag megközelíthetetlen teremben találhatóak. A terem felügyeletét a biztonsági rendszereken felül többtagú, jól képzett fegyveres őrök látják el, a nap 24 órájában.

Az otthoni széfek másrészt gyakran inkább csak felkeltik a betörők kíváncsiságát és még akkor is elviszik ezeket, ha helyben nem tudják kinyitni. Sőt, egy fali széf beszerelése semmiképp sem diszkrét folyamat. Azt is nehéz megoldani, hogy a kivitelezőkön és az őrző biztonsági rendszert működtető kulcsszereplőkön kívül senki se tudja, hogy az adott ingatlanban széf van beépítve. De ha ez sikerül, még akkor is több tucat emberről beszélhetünk, aki pontosan tudja, hogy hol és milyen értékmegőrzőnk van.

Élőben is kíváncsiak voltunk, hogy néz ki a bankok legjobban őrzött szobája. Az FHB Bank engedett be az egyik trezorjába, ahol sajnos csak a szobáról készíthettünk felvételeket. Pedig lett volna mit fotózni már a kocsiból kiszállva is.

A banktól azt is megtudtuk, hogy egy kisebb széf körülbelül havi 2 700 forintért bérelhető. Bár sok esetben nehéz találni szabad kapacitást, hiszen különösen a belvárosban óriási az érdeklődés. Több helyen várólisták vannak, és a minimum bérlési idő egy év. A meglátogatott banknál épp kapacitásbővülés volt, így azonnal, már 2 hónapra lehet trezort bérelni.

Kik használják a trezorokat?

Legéletszerűbb, hogy valakinek a munkája miatt van szüksége a banki széfekre. Ügyvédi irodák, ékszerészek, órások tudják itt tartani értékes papírjaikat ékköveiket, addig az átmeneti időszakra, amíg dolgoznak ezekkel. De sokszor halljuk azt is, hogy a lottónyeremény igazoló szelvény is ide kerül, de ezt a banki szakemberek nem tudták megerősíteni, hiszen sosem tudhatják pontosan, hogy mi van a széfekben. Itt is a diszkréció a legelső - mondta el kérdésünkre a trezor vezetője. De az mindenképp lehetséges, hogy a sorsolás után akár azonnal ide kerüljön a szelvény. Az FHB Bankban a széfeket a hét minden napjának 24 órájában lehet használni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?