24 °C Budapest
Male lawyer working with contract papers and wooden gavel on tabel in courtroom. justice and law ,attorney, court judge, concept.

Itt a határidő, eddig tilthatják be a TikTokot: bíróság tehet pontot az ügy végére

2024. május 18. 18:03

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a TikTok közösen kérték egy fellebbviteli bíróságtól, hogy gyorsított eljárásban vizsgálja meg azokat a jogi kifogásokat, amelyek egy új törvényt támadnak, mely előírja a TikTok amerikai üzletágának eladását január 19-ig, különben az alkalmazást betiltják - írja a Reuters.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és a TikTok közösen arra kérték egy amerikai fellebbviteli bíróságot, hogy sürgősséggel foglalkozzon azokkal a jogi kifogásokkal, amelyek egy új törvényt érintenek. Ez a törvény arra kötelezi a ByteDance-t, a TikTok kínai anyavállalatát, hogy 2024. január 19-ig eladja amerikai üzletágát, vagy szembe kell néznie az alkalmazás betiltásával az országban. A gyorsított eljárásra irányuló kérelem célja, hogy lehetőség nyíljon a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatának kérésére még az amerikai határidő előtt.

A TikTok és annak tartalomkészítői is bírósághoz fordultak, kifogásolva azt a törvényt, amely potenciálisan betilthatja az alkalmazást - melyet 170 millió amerikai használ - mondván, hogy jelentős hatást gyakorolt az amerikai életre. Az alkotmány első módosításának megsértésével érvelve állítják, hogy a törvény sérti a szólásszabadság védelmét.

A minisztérium és a TikTok hangsúlyozta, hogy fontos a közérdekű ügy mielőbbi eldöntése tekintettel a platform széleskörű felhasználói bázisára. A cég reményét fejezte ki afelől, hogy ezen gyorsított menetrend mellett tudják kezelni a jogi vitát anélkül, hogy sürgősségi ideiglenes végzést kellene kérniük.

A törvényt Joe Biden elnök írta alá 2024 április 24-én, amely ultimátumot adott a ByteDance-nek: vagy eladja a TikTokot vagy szembesül annak betiltásával az Egyesült Államokban. A Fehér Ház szerint nemzetbiztonsági okokból van szükség arra, hogy véget vessenek a kínai tulajdonnak, de nem akarják teljes mértékben betiltani az alkalmazást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felek azt kérték továbbá a bíróságtól, hogy minél előbb kerüljön sor szóbeli meghallgatásra szeptemberben. Az Igazságügyi Minisztérium jelezte, hajlandó titkos bizonyítékokat benyújtani annak alátámasztására, hogy nemzetbiztonsági aggályok állnak fenn.

A törvény megtiltja olyan alkalmazásboltoknak mint az Apple és a Google áruháza is, hogy a TikTokot elérhetővé tegyék és megtiltják internetes tárhelyszolgáltatóknak annak támogatását - hacsak nem válik meg tőle ByteDance. Az intézkedést erős többséggel fogadta el az amerikai kongresszus, amiatt aggódnak, hogy Kína esetlegesen hozzáférhet amerikai polgárok adathoz vagy kémkedhet utánuk az alkalmazás segítségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem