28 °C Budapest
A Karantén Zóna című magyar film főcíme az HBO Max kínálatában.

Karantén Zóna: ennyit hozhatott az HBO Maxnak eladott magyar minisorozat

2022. augusztus 5. 16:04

Miközben júniusban arról érkezett hír, hogy az HBO Max levesz a kínálatából több népszerű, magyar gyártású sorozatot, mint például a Besúgót vagy a Terápiát, júliusban debütált a steamingszolgáltatón az első magyar nagyjátékfilm, a Karantén Zóna. A film a Covid alatti lezárások kellős közepén készült, nem mindennapi körülmények között, hiszen a produkció összköltségvetése töredéke a nagyjátékfilmek szokásos költségének, és az alkotók a baráti szívességek mellett a közösségi finanszírozás felé fordultak. A Pénzcentrum vlogja, a Cashtag most annak járt utána, milyen utat járt be a Karantén Zóna a sikerig, és az HBO Max-ot is megkérdeztük, mi lesz a törölt sorozatok sorsa.

Zsótér Indi Dániel a Karantén Zóna című film rendezője 2019 végén nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy első rendezését és forgatókönyvét, ami rögtön egy nagyjátékfilm lett, egy streaminszolgáltató felületére fogja eljuttatni. A kezdeti számításokat rögtön keresztülhúzta a pandémia berobbanása, ami megváltoztatta mindannyiunk életét, és a legtöbben kénytelenek voltunk bezárkózni. Végül pont ez a megváltozott élethelyzet ihlette a Karantén Zónát is, aminek a gyártása a rendező elmondása alapján jóval eltér a szokásos gyártási folyamatoktól.

A legfontosabb eltérés, hogy ez a film nagyon kevés pénzből készült, számszerűsítve ez 6,5-7 millió forintot jelent, miközben egy nagyjátékfilm költségvetése 60-70 millió forint környékén kezdődik. De itt az összes stábtag ezer éves barátunk, aki pedig nem, azzal nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Nagyjából 250 ember fogott össze, hogy ez a film összejöjjön, ennek az egyetlen oka az volt, hogy megkedveltük egymást. És mivel éppen pandémia volt és nem volt más dolguk, és mivel ingyen is jobb filmet csinálni mint sehogy, így velünk tartottak

- foglalta össze Zsótér Indi Dániel.

A készítőknek a baráti összefogás mellett azért mégis szükségük volt tőkére a gyártáshoz, ezért a közösségi finanszírozás felé fordultak. Megkerestek egy, a témában járatos céget, és hamarosan egy kampány indult, amiben támogatókat kerestek és találtak is.

sokat készültünk a kampányra, aminek keretében sikerült a háromszorosát összegyűjteni annak az összegnek, mint amit szerettünk volna. Ez haza magánszemélyek támogatásaiból jött össze. Nem akartuk elhinni, milyen mértékben növekedett az összeg.

- mondta el Jónás Rita, a film line producere, a produkció pénzügyi felelőse.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A film készítői már a gyártás korai szakaszában elkezdték felvenni a kapcsolatot az összes lehetséges streamingszolgáltatóval. Az HBO Max-al való találkozásról Pinczés-Pressing Ádám, az HBO Magyarország PR managere elmondta, hogy nagyon tudatosan keresték meg őket a készítők azzal,  hogy kihagyva a mozit, rögtön streamingre szánják a filmet, hogy az minél több emberhez eljusson.

Miután a produkció végigment az HBO Max-nál ilyenkor szokásos folyamatokon (amit a PR manager a videóban részletesen is ismertet), úgy döntöttek, számukra értékes a tartalom és helye van az HBO Max kínálatában. Pinczés-Pressing Ádámot arról is kérdeztük, mi az oka annak, hogy lekerültek olyan kedvelt, magyar gyártású sorozatok a felületükről, mint a Besúgó vagy a Terápia:

Az HBO éppen egy összeolvadás közepén van, a Discovery felvásárolta a Warner Médiát, az anyacégünket. És ennek következménye, hogy a platformokat egységesíteni szeretnék. Ennek következtében sok megszorítást vezettek be, és ennek az egyik állomása volt, hogy a tartalmak pénzügyi okokból lekerülnek a platformról.

Az, hogy pontosan milyen pénzügyi okok lehetnek egy már tulajdonolt sorozat törlése mögött, és hogy a Karantén Zóna készítői milyen nehézségekkel néztek szembe a gyártás folyamán, a Cashtag legújabb részéből kiderül:

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?