24 °C Budapest
Könyvkánaán ütött be Magyaroszágon? Durván meglódultak ezek a kiadók a válságban

Könyvkánaán ütött be Magyaroszágon? Durván meglódultak ezek a kiadók a válságban

2022. július 6. 10:45

A könyvkiadók kemény időszakon vannak túl: a Covid, a papírhiány, illetve annak drágulása mint megnehezítették a kiadók életét. Az eladási számok alapján viszont úgy tűnik, bőven van igény za irodalomra – írja az mfor.hu.

A legnagyobb nyeresége tavaly a Libri-Bookline-nak, a Helikonnak és a Magvetőnek volt, nettó árbevételben pedig a Líra, a Libri-Bookline és a Libri teljesített a legjobban 2021-ben. A líránál Dragomán György Főzöskönyve volt népszerű, a szépirodalmi művek közül Vámos Miklós és Bereményi Géza köteteit választották sokan, a gyermekirodalom kategóriában pedig a Nyúl Péter és a Bori-könyvek voltak a legkelendőbbek. A Líra könyv Zrt. éves forgalma ezzel 2020-hoz képest 100 millióval több, összesen 397 millió profitot termelt adózás után.

A Líra-csoport többi kiadójánál viszont nem volt egységesen jó a teljesítmény: az Athenaeum enyhe veszteséggel zárta az évet, a  Rózsavölgyi és Társa Kiadó 20 millió feletti mínusszal zárt, a Magvető viszont továbbra is nyereséges maradt, bár kicsit csökkent a bevétel 2020-hoz képest. A Libri-Bookline csoporton belül a Libri Könyvkiadó és Park Könyvkiadó is tudta növelni a bevételeit, azonban a HELINKON és a Kolibri Gyerekkönyvkiadóra ez már nem volt igaz. A Libri egyébként összesen 513 milliós profitot termelt. A szintén ide tartozó Scolar Kiadónak, amely több mint 20 éve értékesíti a Ravensburger német játékgyártó és könyvkiadó könyveit is,  egyaránt nőtt a  forgalma és a nyeresége is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?