13 °C Budapest
Pile of multicolored lottery balls. Lot of bingo balls with numbers. Realistic vector background

Kiderült a Luxor-titok: ezt biztosan nem tudtad a számhúzásokról

2021. október 1. 18:01

Születésnapokban bővelkedő év 2021 a Szerencsejáték Zrt. számára. A vállalat 30. születésnapja mellett ugyanis egy mára ikonikussá vált játék is kerek évfordulót ünnepel, hiszen 20 éve annak, hogy elindult a Luxor játék. Ebből az alkalomból a nemzeti lottótársaság összegyűjtött számos érdekességet a játékhoz kapcsolódóan, amelyből nem csak a megdönthetetlennek tűnő 15 éves rekordokat ismerhetjük meg.

A Luxor a maga 20 évével korántsem számít „idősnek” a számsorsjátékok körében. Az első helyen a 64 éves Ötöslottó áll, amelyet a Hatoslottó (33), a Joker (28), a Kenó (25) és a Luxornál mindössze két évvel idősebb a Skandináv lottó követ.

A Luxor egy bingó típusú játék, amilyet a világ közel száz országában játszanak, de több tucat olyan ország van, ahol 3-4-féle bingó fut párhuzamosan. Érdekesség, hogy hazánkban 25 évvel ezelőtt is létezett a Bingó játék, amit 1996-ban beszüntettek, majd 5 évvel később, 2001-ben Luxor néven indított újra a Szerencsejáték Zrt.

A Luxor a legváltozatosabb a nyeremények összege és a nyertesek száma tekintetében. Egy hónapon belül megtörténhet, hogy több mint 30 ezer az összes nyerőosztály nyerteseinek száma, de olyan helyzet is előfordult már, hogy ez a szám kevesebb, mint 1600 volt. A nyeremények összegei is egészen változatos képet festenek: olykor csak 305 forintot fizet egy "Kép" nyeremény, de előfordult már, hogy elérte a közel 9000 forintot.      

A számsorsjátékok között a Luxor játék egyedi a kisorsolásra kerülő nyerőszámok és ezáltal a sorsolás időtartama tekintetében is. Amíg a többi számsorsjáték esetében előre meghatározott, hogy hány nyerőszámot kell kisorsolni az adott számkészletből, addig a Luxor esetében ez a szám mindig változó, hiszen a sorsolás minden héten addig tart, amíg legalább 1 szelvény telitalálatot ér el. Többször előfordult már, hogy 36 nyerőszám kisorsolása is elég volt ahhoz, hogy legyen legalább telitalálat, de a 2018-as év 22. játékhetében ugyanehhez 51 darab szám kisorsolására volt szükség. A Jackpot megnyerése szintén egy változó paraméter, az ún. határszám függvénye: ha legfeljebb a határszámnak megfelelő darabszámú nyerőszám kisorsolásával ér el a játékos telitalálatot, akkor a telitalálatért járó összeg mellett a hétről-hétre halmozódó Jackpotot is megnyeri.

A játék további egyedisége, hogy nem szükséges minden kisorsolt nyerőszámot eltalálni ahhoz, hogy valaki nyereményt érjen el, és akár az utolsóként nyerőszámmal is nyertes lehet egy szelvény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Luxorral nem csak pénznyereményeket, de hetente utazásokat is lehetett nyerni, így nem véletlen, hogy a játék karakterét erősen formálta az a ma már közel ötven éves utazási iroda, amely az egyiptomi Luxor városába kínált utakat. A stúdió díszlete is illeszkedett az utazási iroda rangos nyereményének cél-országához, illetve annak híres helyszínéhez.  

A játék legfontosabb érdekességei, illetve rekordjai, ez utóbbi már 15 éve megdönthetetlennek tűnik:

  • 2002. 10. játékhetén vásárolták az eddigi legtöbb Luxor játékot: 1 137 797 darab alapjáték érkezett játékba.
  • A Luxor bevezetését követő első másfél évben félévente dőltek meg a top nyeremény-összeg rekordok.
  • A 2003-as év 11. játékheti sorsolásán volt a játék eddigi legnagyobb összegű nyereménye, több mint 95 millió forint. 
  • 2005-ben született a legtöbb telitalálat, összesen 92 darab.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 14. héten

Kihúzták az Ötöslottó nyerőszámait, ahol a főnyeremény ezen a héten pontosan 1 milliárd forint volt. Lássuk, lesz-e olyan szerencsés, aki elviszi ezt az összeget!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem