16 °C Budapest

Siess, ha lakást akarsz venni: hamarosan brutális drágulás lehet

Pénzcentrum
2020. február 13. 15:01

Aki időben lép, még könnyen vásárolhat 5 százalékos áfakulccsal meghirdetett lakást, azonban érdemes sietni, egy legújabb felmérés szerint dinamikus ütemben fogynak a fővárosi újépítésű otthonok, csak 2019 őszén 1800 ilyen új otthont értékesítettek a fejlesztők. Jelenleg ötezerre tehető az elérhető új lakások száma és további ezer-kétezer kedvezményes áfakulcsú lakás megjelenésével kell számolni a következő években: ezek azok az otthonok, amelyek már építés alatt állnak, de az értékesítésük még nem kezdődött meg.

Jelentős ütemben fogynak a még 5 százalékos áfakulccsal meghirdetett újépítésű lakások a fővárosban, így érdemes sietnie annak, aki nem akar lemaradni. A LIVING lakóingatlan-fejlesztő legújabb felmérése alapján már csupán 5000 körül mozog a jelenleg is értékesítés alatt álló, kedvezményes adókulccsal meghirdetett otthonok száma, míg azon projektek esetén, ahol csupán az építkezés indult el, de az értékesítés még nem, további 1000-2000 új lakás érkezése várható a piacra - írják közleményükben. Ez a mennyiség pedig hamar elfogyhat, amit alátámasztanak a korábbi értékesítési adatok: csak 2019 őszén 1800 új otthon talált gazdára a fővárosi piacon. A vásárlást tervezőknek tehát érdemes minél előbb belevágniuk a lakáskeresésbe.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs 2016-os bevezetése jelentős változást hozott az újlakások piacára, amely - egy átmeneti időre - 2019. december 31-ig lehetővé tette, hogy az értékesített új otthonok után a korábbi 27 százalékos helyett 5 százalékos áfát számítsanak fel. Ezen a szabályozáson 2018 novemberében könnyítettek: az új rendelkezés értelmében a 2018. november 1. előtt jogerős építési engedélyt szerző projektek lakásait - a korábbi határidőt kitolva - egészen 2023 végéig 5 százalékos áfakulcs mellett lehet értékesíteni. Azon projektek lakásai esetében ugyanakkor, amelyek az engedélyt csak 2018. november 1. után kapták meg, 2019 végén valóban véget ért a kedvezményes áfa időszaka: a 2020. január 1-től a fizetendő vételárrészletekre már a 27 százalékos áfamérték vonatkozik.

A szabályozás következtében a 2016 és 2019 közötti időszakban dinamikus bővülésnek indult a lakóingatlan-piac. A KSH, valamint az ELTINGA adatbázisai alapján megközelítőleg 18 ezer újépítésű lakást értékesítettek az említett 3 éves periódusban Budapest területén, amelyből több mint 15 800-at tettek ki a társasházi lakások. A 2020-2023-as időszakban a fővárosban az építési engedélyek alapján - az ismert átadási idővel rendelkező beruházásokban - 19 200 társasházi lakás átadása várható: ezen lakások jelentős része már gazdára talált, így a szabad, épülő vagy még csak engedélyezett otthonok száma csak kevéssel lépi át a 10 ezret.

Hasonlítsd össze a lakáshiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A kedvezményes áfakulcs megszűnése várhatóan jelentős terhet ró majd mind a vásárlókra, mind pedig a beruházókra. Az 5 és 27 százalékos áfa közötti 22 százalékos különbség jelentős áremelkedést hozhat a bruttó árakban a nettó árak változatlansága mellett is. "Az továbbra is kérdéses, hogy pontosan hogyan alakul majd a teher megosztása a két fél, a vásárlók és a beruházók között. A fejlesztők rugalmasságát nehezíti, hogy a lakásépítési költségek magasak, így nem igen tudják lenyelni az előbb említett 22 százalékos terhet, és csökkenteni nettó áraikon, vagyis az árak emelésére kényszerülnek a már csak 27 százalékos kulcs mellett értékesíthető projektek esetében" - mondja Martin János, Üzletág Igazgató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm