2020. december 1. kedd Elza

Sárgaborsó főzelék receptek egyszerűen: sárgaborsó főzelék hány hónapos kortól adható gyerekeknek?


A legjobb sárgaborsó főzelék receptek: sárgaborsó főzelék füstölt hússal. Mutatjuk a sárgaborsó főzelék recept elkészítését és hogy a sárgaborsó főzelék hány kalória.

A sárgaborsó főzelék egyike a kedvenc alapfőzelék-recepteknek: egy olyan ételről van szó, melyhez kevés hozzávalóra van szükségünk, ám annál laktatóbb ebédet varázsolhatunk belőle. Mutatjuk, hogyan készül a natúr sárgaborsó főzelék gyerekeknek és felnőtteknek, illetve hogyan készül a sárgaborsó főzelék füstölt hússal, hogy egy igazán gazdag ételt kapjunk eredményül! Cikkünkben eláruljuk, hogy a sárgaborsó főzelék hány kalória, illetve a sárgaborsó főzelék hány hónapos kortól adható egészen kicsi gyerekeknek.

1. Natúr sárgaborsó főzelék (kisgyerekeknek is)

A sárgaborsó főzelék hozzávalói 

  • 500 g sárgaborsó (száraz, felezett)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 2 db babérlevél
  • só, bors

A sárgaborsó főzelék recept elkészítése

  • 1. Előkészületként éjszakára áztassuk be a sárgaborsót!
  • 2. Az olajon dinszteljük mag a finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát.
  • 3. Adjuk hozzá az előre beáztatott sárgaborsót, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, adjunk hozzá babérlevelet is.
  • 4. Kb. 1 óra alatt főzzük puhára, közben gyakran kevergessük, nehogy a sárgaborsó főzelék letapadjon, leégjen.
  • 5. Tálalás előtt ízlés szerint dolgozzuk simára botmixerrel (ezesetben távolítsuk el a babérleveleket).

Sárgaborsó főzelék

A sárgaborsó főzelék hány hónapos kortól adható kisgyerekeknek?

A sárgaborsó főzelék babáknak is adható: már 8-9 hónapos kortól kényeztethetjük vele a csöppségeket, akik imádni fogják! Ezesetben ne főzzük fűszeresre, a kicsik gyomrának a natúr ételek valók!

2. Füstölt húsos sárgaborsó főzelék

A sárgaborsó főzelék, habár eredendően nem egy hizlaló étel, sokak számára úgy az igazi, ha jó zsíros, magyaros fogássá alakítjuk azt, ehhez pedig a legjobb módszer a füstölt hús használata. A sargaborso fozelek elkészítéséhez füstölt oldalast vagy füstölt csülköt ajánlunk!

A füstölt húsos sárgaborsó főzelék hozzávalói

  • 500 g sárgaborsó (száraz, felezett)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek disznózsír
  • 300 g füstölt disznóhús
  • 2 ek liszt
  • 3 ek tejföl
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors

A füstölt húsos sárgaborsó főzelék elkészítése

  • 1. A sárgaborsót előkészületként áztassuk be egy éjszakára.
  • 2. A füstölt húst daraboljuk fel: ha csülök, kockázzuk, ha oldalas, a csontok mentén szeljük csíkokra.
  • 3. A disznózsíron dinszteljük meg a finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst és fűszerezzük őrölt paprikával, borssal. Ne sózzuk, mert a füstölt hús eleve sós!
  • 4. Lefedve pároljuk a húst kifehéredésig, kavargassuk, majd adjuk hozzá a beáztatott sárgaborsót! Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük addig, míg a sárgaborsó és a hús egyaránt megpuhul (kb. 2 óra). Időnként keverjük meg!
  • 5. Ha a sárgaborsó főzelék alapanyagai puhák, készítsünk rántást a lisztből, a tejfölből és a főzelék levéből, majd keverjük hozzá a fazék tartalmához.
  • 6. Egy kevés vízzel engedjük fel a sárgaborsó főzelék levét, ha túl sűrűnek találjuk, majd forraljuk össze és kész is a mennyei sárgaborsó főzelék füstölt hússal.
  • 7. Tálaljuk tejföllel, friss kenyérrel!

A sárgaborsó főzelék hány kalória?

  • A natúr sárgaborsó főzelék kb. 390 kcal/adag (átlagos tápérték)
  • A sárgaborsó főzelék füstölt hússal kb. 850 kcal/adag (nem diétás, hizlaló)

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk