Rengeteg magyar így alszik el esténként: nem is sejtik, mekkorát hibáznak

2020. október 6. 15:30

A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek, Európában mi alszunk a legrosszabbul. A koronavírus felforgatta mindennapjainkat, a szorongás és a stressz pedig tovább rontott a helyzeten: az eleve rosszul alvók negyedének még tovább romlott alvásminősége. Szinte mindenki próbál valamit tenni azért, hogy jobban aludjon, sokféle módszert alkalmazunk erre.


A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek és 38%-uk nincs megelégedve alvásának minőségével. Legalábbis ez derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 európai országban végzett, nemzetközi kutatásából, ahol azt kutatták, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a koronavírus megjelenése óta.

A magyarok 22%-a szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban.

Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták, 37% érzékelt negatív változást ezen a téren, majd a fizikai állapot következett: 24% vélte úgy, hogy rosszabb fizikai állapotba került a pandémia megjelenése óta. Ezek mellett érdekes módon romlott a válaszadók alvásának a minősége is, a megkérdezettek negyede nyilatkozott így. A széles körben elterjedt stresszt mutatja, hogy a válaszadók 66% vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik: 48%-uk mondta azt: emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban.

A magyarok közel fele rosszul alszik

A felmérés az alvásra is rákérdezett, ennek keretében derült ki: a megkérdezettek 15%-a úgy érzi, a stressz miatt romlott az alvásminősége. 63% szerint ez is okozhatja az éjszakai forgolódást. Ráadásul a magyarok emellett más, különböző egészségügyi - mentális és fizikai - problémáktól is szenvednek, beleértve az energiahiányt (44%), az alvászavarokat (38%), a motiválatlanságot (29%) és a szorongást (29%). A legtöbb esetben ezek a tipikus stressztünetek szintén az elmúlt hónapokban jelentek meg vagy erősödtek fel. Összességében az alvással kapcsolatos eredmények nem túl bíztatók:

  • A magyarok 44 százaléka egyáltalán nem elégedett az alvásának minőségével és mennyiségével.
  • 47%-uknak gondot okoz az elalvás,
  • 39%-uk pedig nehezen alszik vissza, ha éjszaka felébredt.
  • A megkérdezettek 62%-a vallja, sokszor fáradtabbnak érzi magát alvás után, mint előtte.

A kutatásban résztvevők egyértelműen kapcsolatot vélnek felfedezni a stressz és az alvásminőségük romlása között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tea és mobilapp

A magyar emberek bevált kikapcsolódási módszere a barátokkal és a családdal eltöltött idő (93%), a zenehallgatás (91% legalább néha megteszi ezt), illetve a videós, tévés tartalmak fogyasztása (ezt 84% említi). A magyarok több mint harmada (41%) gyógynövényes gyógyszerekben vagy teákban keres segítséget, némelyikük a fizikai aktivitásban (34% legalább időnként fut, 28% az edzőterembe jár), vagy a meditációban (36% töltődik fel általa).

A válaszokból kiderült, a megkérdezettek törekednek arra, hogy csökkentsék mindennapi életükben a stresszt, ezáltal javítsanak alvásminőségükön.

Ehhez különböző technológiai eszközöket is bevetnek: az alvászavarral küzdők több mint fele (51%) válaszolt úgy, hogy okostelefonos és egészségügyi alkalmazásokat használ kikapcsolódáshoz/elalváshoz, amivel növelheti az alvásminőségét, könnyítheti az elalvást, zavartalanná teheti a pihenését. Nemcsak az elalváshoz, hanem az alvás minőségének méréséhez is használják az okoseszközöket, a legtöbben (58%) okosórát választanak alvásuk feltérképezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem